Tăieri ilegale de sporuri la Spitalul Județean Botoșani. Angajații au organizat un protest spontan. Managerul instituției și-a dat demisia

9 iunie 2023, 11:17

Cadrele medicale au protestat în fața clădirii în care se află biroul managerului spitalului, Doina Caba. Au adus cu ei o cruce și au strigat nemulțumirile.

Andrei Gavril, asistent UPU-SMURD: Ne nemulțumește tăierea sporurilor, decizia comitetului director întrunit așa, ad-hoc.

Dr. Ramona Guraliuc, medic șef UPU-SMURD: Modul în care ni s-a adus la cunoștință este unul defectuos, adică nici măcar printr o adresă, printr-o discuție.

Angajații spitalului spun că prin reducerea la minimum a acestor sporuri, unii salariați pierd între 400 și 500 de lei pe lună, iar cei din Urgență chiar până la 1.000 de lei.

Manolache Marcela, asistent medical șef: Suntem în deficit de personal, muncim mult mai mult decât ar trebui, nu vrem decât drepturile noastre.

Managerul a coborât printre protestatari, dar nu a fost lăsat să explice decizia tăierii sporurilor. De-a dreptul revoltați, angajații i-au cerut demisia.

Doina Caba, manager Spitalul Județean de Urgență: De la începutul anului până acum aceste sporuri au fost depășite și, pentru a recupera și a ne încadra în cadru legal, s-a luat decizia acordării sporurilor la minimum.

Daniel Bulboacă, vicepreședinte, Federația Solidaritatea Sanitară: Acel articol 25 din lege în fiecare an a fost depăşit datorită situaţiei în sine, noi nu avem nicio vină că legea a fost gândită greşit de politicieni. Tăierile sunt ilegale, pentru că peste tot în legislaţie se face referire la avizul sau consultarea sindicatelor.

De altfel, calcularea tuturor sporurilor și a tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată este pe lista principalelor revendicări ale sindicatelor din sistemul sanitar, discutate și azi de liderii SANITAS la negocierile de la guvern.

–––––––––––––––––––––––––––––––

Acţiunea de protest survine la scurt timp după ce conducerea spitalului a luat decizia tăierii unor sporuri, pentru încadrarea în prevederile articolului 25 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Actul normativ prevede că „suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz”.

„Oamenii au primit această veste pe neaşteptate. Trebuiau avut discuţii preliminare cu fiecare secţie, ca oamenii să înţeleagă care este situaţia spitalului şi să o accepte. În aceste condiţii, nimeni nu este de acord ca dintr-o dată să i se taie veniturile la care cu toţii aveau aşteptări pentru plata traiului şi a vieţii zilnice”, a declarat liderul Sindicatului Sanitas, Lia Temciuc.

Salariaţii spitalului au cerut demisia managerului Doina Caba, pe care o acuză de management defectuos.

„Am demisia pe masă. Cu cea mai mare satisfacţie am să o depun”, a spus, în faţa mulţimii, Doina Caba.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă