Tăierea porcului, o tradiţie şi pentru basarabeni, înainte de a sărbători Crăciunul pe stil vechi

Tradiţiile de Crăciun sunt respectate cu sfinţenie de gospodarii basarabeni. În satele din Republica Moldova tăierea porcului este un obicei păstrat cu mândrie în preajma Crăciunului pe stil vechi. În satul Sadova, de exemplu, vin chiar şi orăsenii pentru a participa la acest ritual. Unii îşi aduc aminte de copilărie, alţii vor să le arate şi celor mici cum sunt tradiţiile.

05 Ianuarie 2020, 21:21 Știrile TVR |
Tradiții de Crăciunul pe rit vechi
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

O vorbă din bătrâni spune că cine nu are carne de porc pe masa de Crăciun nu va avea un an bun. Aşa că la sacrificarea tradiţională a godacului din gospodărie participă întreaga familie. Şi mulţi prieteni.

În familia Aghenie, gospodarii se pregetasc dis de dimineață pentru sacrificarea porcului. Trebuie multă îndemânare şi pricepere. Pregătită ca pe vremea bunicilor, carnea capătă un gust cu totul special.

Ritualul tăierii porcului nu este complet fără un pahar cu vin fiert.

Cei mai fericiţi sunt, ca de fiecare dată, copiii. Ei încalecă porcul, după ce a fost pârlit şi curăţat. Dacă fac asta, tradiţia spune că vor avea noroc tot anul.

Orășenii au venit şi ei la prietenii din satul Sadova. În primul rând pentru a le arăta celor mici un obicei care le aminteşte de propria copilărie.

Ritualul sacrificării aminteşte de jerfele aduse de popoarele vechi: egipteni, greci sau romani, la trecere într-un nou an sau la schimbarea anotimpurilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 28°C 23°C
CLUJ 25°C 19°C
CONSTANTA 23°C 24°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 25°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI