Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Zi de post și rugăciune

Este zi de post și rugăciune astăzi pentru că pe 29 august prăznuim tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Potrivit tradiției creștine, această zi este asemănată cu Vinerea Patimilor. Facem o scurtă întoarcere în timp să vedem ce s-a întâmplat mai exact.

29 August 2019, 09:02 (actualizat 29 August 2019, 09:20) |
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ioan Botezătorul, despre care Luca evanghelistul spune ca a venit cu duhul și cu puterea lui Ilie, a trăit în jur de 30 de ani majoritatea în pustiu, botezând și epitropisându-i pe cei care nu voiau să se pocăiască.

Îl anunță pe Isus iar când l-a văzut și l-a botezat a spus "iată fiul omului" și i-a îndemnat pe ucenicii lui, Andrei și Ioan să-l urmeze.

După care a avut un moment de îndoială, cam în genul lui Toma Necredinciosul și a trimis oameni la Isus să-l întrebe dacă El e cel care trebuia să vină sau e mai bine să-l aștepte pe altul.

Isus a zâmbit și i-a transmis cifrat ca "orbii văd și ologii umblă". Dar mai ales, morții învie. Ioan a înțeles că misiunea lui se încheiase și a mai strigat cu ultimele puteri "Cel ce vine după mine a fost înaintea mea". Se lasă apoi prins de Irod Antipa, pe care-l boscorodise rău de tot fiindcă se însurase cu nevasta fratelui sau.

Obiceiul nu le era chiar strain evreilor, așa că acest Antipa trebuie să fi făcut ceva mult mai rău. Antipa credea ca Ioan e prooroc, așa că-i era un pic frică de el. Dar mai frică îi era de nevasta-sa, Irodiada. Care n-a ezitat sa-și trimită fiica, pe Salomeea, în patul lui cu o mică condiție. Să-i taie capul Botezătorului.

Astăzi în calendarul ortodox e marcat fix acest eveniment. Se ține post pentru că Ioan însuși a fost cel mai mare postitor. Mânca doar miere sălbatică și lăcuste.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 15°C
IASI 6°C 12°C
CLUJ 6°C 8°C
CONSTANTA 5°C 10°C
CRAIOVA 11°C 13°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI