Tablourile de patrimoniu, transportate cu arma la picior

Arta este atât de valorosă, încât uneori trebuie păzită şi cu arma. Orice creaţie din patrimoniul naţional nu poate fi transportată decât păzită de jandarmi înarmaţi în condiţii tehnice şi de securitate deosebite. Şi în mod discret. O echipă a Ştirilor TVR a văzut filmul complet al unui astfel de transport special.

12 Octombrie 2017, 21:02 (actualizat 12 Octombrie 2017, 21:34) |
Tablouri transportate cu arma
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Misiunea a fost transmisă: transportarea "Bătrânei", o pictură a baronului George Lowendal, de la Muzeul Memorial Octavian Goga din localitatea clujeană Ciucea, în Bucureşti. Operaţiunea poate fi făcută doar de o firmă specializată în transport valori şi trebuie supravegheată de jandarmi înarmaţi. Pictura a fost împachetată cu mare atenţie în mai multe straturi de folie şi polistiren, după care a fost aşezată într-o cutie specială, sigilată.

Tot drumul, de la Ciucea la Bucureşti, maşina în care se afla tabloul a fost păzită de jandarmi. Cu arma pe poziţie, nu au scăpat tabloul din ochi până la intrarea în Muzeul Colecţiilor de Artă.

Tabloul "Bătrâna" are o valoare de inventar de 1.800 de euro şi este singura pictură a lui George baron Lowendal care face parte din patrimoniul naţional. Artistul face parte dintr-o familie cu origini daneze, este născut în Rusia, dar a trăit în Cernăuţi şi a murit în Bucureşti. Acum există a fundaţie care îi poartă numele şi de care se ocupă nepoata artistului.

Retrospectiva marchează 120 de ani de la naşterea artistului şi va fi deschisă la Muzeul Colecţiilor de Artă din Capitală până anul viitor, la finalul lunii ianuarie.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 25°C
IASI 24°C 19°C
CLUJ 22°C 23°C
CONSTANTA 23°C 20°C
CRAIOVA 28°C 26°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI