Tablou găsit într-un sac de gunoi în Italia s-a dovedit a fi o capodoperă de Klimt, furată cu ajutorul unei undițe, acum mai bine de 20 de ani

Un tablou descoperit din întâmplare, în urmă cu cinci săptămâni, într-un sac de gunoi, în Piacenza, Italia, s-a dovedit a fi o lucrare originală a celebrului pictor simbolist austriac Gustav Klimt, ce a fost furată în 1997. Este concluzia autorităţilor italiene, în urma unei anchetei de amploare, informează bfmtv.com, citat de Mediafax.

18 Ianuarie 2020, 10:17 (actualizat 18 Ianuarie 2020, 10:21) |
Portret de femeie, de Gustav Klimt

"Cu mare emoţie, pot să vă spun că tabloul găsit a fost autentificat", a spus Ornella Chicca, magistrat însărcinat cu această anchetă.

Pe 11 decembrie 2019, nişte grădinari care curăţau zidul exterior al Muzeului Ricci Oddi din Piacenza, nord-vestul Italiei, au găsit ascuns un tablou care semăna cu "Portret de femeie" ("Portrait d’une dame"), de Gustav Klimt.

Tabloul a fost predat poliţiei pentru a fi analizat de experţi, înainte de a fi autentificat. Însă, chiar de la momentul respectiv, Dario Gallinari, expert de la Muzeul Ricci Oddi, a declarat pentru agenţia de presă Belga că este sigur că este vorba despre lucrarea de Klimt, furată în 1997 din galeria de artă a instituţiei.

Tabloul fusese sustras cu ajutorul unei undițe, printr-o fereastră de pe acoperișul muzeului și este posibil sa nu fi părăsit niciodată incinta instituției.

Directorul muzeului, Massimo Ferrari, a indicat acelaşi lucru în primele zile de după insolita descoperire.

Tabloul cu dimensiuni de 55x65 de centimetri, realizat în 1916/1917 de Gustav Klimt, s-a aflat pe prima pagină a ziarelor în 1996, când o studentă la o facultate de Istoria artelor, Claudia Maga, a contribuit la descoperirea unui al doilea portret care era pictat sub primul.

Jonathan Papamarengh, adjunct la Departamentul de cultură din cadrul primăriei orașului Piacenza, a declarat în decembrie că aceasta ar fi fost a doua cea mai căutată lucrare de artă din lume, după cea de Caravaggio furată dintr-o biserică din Sicilia în 1969.

Gustav Klimt (1862 - 1918) a fost un pictor simbolist austriac şi este celebru pentru picturi, lucrări murale, schițe și alte obiecte de artă. Una dintre temele sale predilecte a fost corpul feminin, alături de arta figurativă și peisaje.

Sursa: Mediafax

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI