Țările din Europa Centrală și de Est vor gaze din Azerbaidjan

29 ianuarie 2023, 20:21

Anunțul ministrului de Externe de la Budapesta vine după o întâlnire cu omologul sau din Azerbaidjan și se înscrie într-o serie de semnale că Ungaria a acceptat că este nevoită să se decupleze energetic de Rusia.

PETER SZIJJARTO, ministrul de Externe al Ungariei: Noi, Ungaria, Bulgaria, România şi Slovacia ne-am adresat Comisiei Europene ca să trateze această problemă cu prioritate şi să acorde sprijinul financiar pentru dezvoltarea infrastructurii necesare că să aducem gaze în Europa Centrală și de Est.

Comisia Europeană a dat deja un semnal clar de încurajare a transportului de energie din Azerbaidjan spre Europa Centrală și de Est. La sfârșitul anului trecut, Ursula von der Layen a fost prezentă la București la ceremonia de semnare a unui acord strategic între România, Ungaria, Azerbaidjan și Georgia pentru construcția unui cablu de peste 1.000 de kilometri prin Marea Neagră, care va transporta energie electrică verde din Azerbaidjan.

URSULA VON DER LEYEN, preşedinta Comisiei Europene: Pentru a ne integra o proporţie cât mai mare de energie curată trebuie să sporim interconectivitatea. De aceea cablul submarin între România, Georgia și Azerbaidjan este atât de important. Nu pot să spun decât că vă laud pentru un proiect deosebit de ambiţios.

KLAUS IOHANNIS, preşedintele României: Va spori adaptabilitatea noastră în domeniul energetic, dar și numărul şi calitatea rutelor de transport. Este o chestiune determinată de piaţă, iar potenţialul energiei verzi în zona Caspică, mai ales în Azerbaidjan este mare.

Potrivit unor surse politice, săptămâna viitoare, președintele Klaus Iohannis va face o vizită oficială în Azerbaidjan. Se va întâlni cu Ilham Aliyev și va participa la reuniunea Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, un proiect energetic care cuprinde șapte state.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite