T. Toader: Voi trimite proiectul pe legile justiției după ce se va exprima toată lumea. Nu am niciun interes

25 august 2017, 08:58

Ministrul Justiției a declarat, vineri, că așteaptă reacții și observații la toate propunerile de modificare pe care le-a făcut la legea Justiției, abia după aceea va da o formă finala proiectelor de lege și le va trimite la CSM. După ce Consiliul Magistraturii va da un aviz, care este consultativ, le va introduce în Guvern, dacă Guvernul le va adopta, vor merge la Parlament în procesul de dezbatere legislativă. El a mai precizat ca nu va trimite aceste proiecte la DNA și la DIICOT, pentru că numai Consiliul Superior al Magistraturii reprezinta magistrații. Prin urmare așteaptă un punct de vedere, după ce va termina această dezbatere legislativă, doar de la CSM. Joi, Comisia Europeană i-a solicitat ministrului Justiției să dea publicității aceste proiecte de lege, ministrul a spus, vineri, în conferința de presă, că nu poate să facă experimente, așteaptă să vadă toate opiniile și abia apoi va da o formă finală proiectului.

Voi trimite proiectul pe legile justiției după ce se va exprima toată lumea, societatea, toate organizațiile profesionale și în al doilea rând după ce se vor exprima puncte de vedere, opinii , critici cu privire la toate problemele pe care miercuri le-am enunțat. De ce acționez în felul acesta? Pentru ca sunt legile care ne interesează și ne vizează pe fiecare dintre noi, pentru că legile justiție  cu propunerile pe care le voi propune se referă la una dintre puterile statului, dintre cele trei puteri, puterea judecătorească în ansamblul ei, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Ministrul a explicat că nu a văzut toate punctele de vedere deoarece ieri a fost în vizită de lucru la o judecătorie și la două penitenciare, dar așteaptă toate propunerile

Ieri, fiind la judecătorii și penitenciare nu am văzut chiar toate reacțiile. Azi voi primi informarea de presa sunt legi fundamentale care reglementează una dintre cele trei puteri ale statului. Aștept puncte de vedere cu privire la prolemele anunțate.

Tudorel Toader a subliniat că în spațiul public nu au fost exprimate opinii pe toate propunerile și toate ne privesc pe toți.

Știm dezbaterile din spațiul public, dacă spre exemplu este bine ca un procuror să se pensioneze astăzi și să se reangajeze, cu votul CSM, peste o lună. Eu am cerut abrogarea acestei legi. Să vedem dacă societate crede că este bine ca un magistrat să se pensioneze azi, să se reîncadreze mâine, să acumuleze pensia cu salariul (…) Să spună societatea dacă este corect ca un magistrat care stă cu chirie într-unul din multele apartamente ale Ministerului Justiției să plătească 50 sau 90 de lei pe luna și să-i rămână apartamentul pentru toată viata și moștenitorilor lui, în timp ce tinerii magistrați satu cu chirie, este adevarat tot chirie din partea statului. Să spună societatea, lumea de profil juridic sau nu, dacă este bine sau nu ca un procuror sau judecător să dea examen, să muncească la Judecătorie şi să ia salariu de Înaltă Curte sau Tribunal. Riscăm să ajungem să avem foarte mulţi magistrați cu grad profesional de instanţă supremă și cu activitate de judecătorie. Să spună lumea dacă este corect sau.. Prin urmare am văzut luările de poziție din spațiul public, dar nu am văzut luări de poziție exprimate pentru toate propunerile și toate ne privesc pe toți.

Cu privire la publicarea modificărilor la proiectul de lege, ministrul a spus că nu poate să facă experimente, așteaptă să vadă toate opiniile și abia apoi va da o formă finală proiectului.

Nu facem experimente judiciare. Într-un stat de drept nu faci experimente pe oameni să vezi, o fi bine, n-o fi bine. Cu privire la organizarea CSM, am preluat toate propunerile de la CSM (…) Proiectele de lege au făcut acest du-te vino între CSM și Ministerul Justiției (…)  Am preluat majoritatea propunerilor venite de la CSM asta este una dintre cele trei legi deci nimeni nu poate să spună că nu le-a văzut.

Tudorel Toader a ţinut să spună că nu are niciun interes și că îți dorește o lege așa cum își doresc românii.

Eu, ca ministru al Justiție,  puteam foarte simplu ca propunerile de modificare pe care le-am formulat să le inserez în proiectul de lege, să le trimit la CSM, dvs, societatea, să nu cunoașteți conținutul lor și să vă vedeți în fața faptului. Eu am preferat dată fiind importanța fundamentală a legilor justiției, o formula care chiar în detrimentul curgerii unui interval suplimentar de timp să impună o procedura suplimentara. Am preferat să le spun în dezbatere publică.(…) Nu sunt înregimentat politic nicăieri, fac parte dintr-un guvern politic. Nu am niciun interes eu, am dorința să fie o lege așa cum românii și-o doresc, a adăugat ministrul Justiţiei.

 

Şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a precizat că legile vor fi decise în Parlament.
Ieri, preşedintele şi premierul i-au dat asigurări preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, că modificările la legile Justiţiei nu vor afecta anticorupţia.
Emmanuel Macron: „Am vorbit cu preşedintele şi cu prim-ministrul despre proiectul recent de reformare a justiţiei care nu este coerent cu o voinţă de luptă împotriva corupţiei. Şi unul şi celălalt mi-au garantat voința lor de a continua pe calea reducerii corupţiei şi s-au angajat hotărât ca orice prevedere care ar putea dăuna acestei direcţii să fie corectate”.
În acest timp, procurorul general a convocat toţi procurorii şefi la Bucureşti pentru a stabili o poziţie comună faţă de intenţiile de modificare a legilor Justiţiei, iar mişcările civice cheamă oamenii la un nou protest în Piaţă Victoriei, duminică, 27 august.
În urmă cu 2 zile, ministrul Tudorel Toader a anunţat mai multe modificări la legile Justiției, cum ar fi trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei sau interdicţia ca absolvenţii de drept să devină magistraţi sub vârsta de 30 de ani.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă