Swami Ananda Saraswati: Cea mai mare problemă este egoul. Fericirea o ai în interiorul tău, nu îți pierde timpul în căutarea ei

25 noiembrie 2017, 11:37

Swami Ananda Saraswati:

Scopul vieții este să reușești să te dezvolți, să crești. Când vorbim despre asta, ne referim în primul rând la creștere economică și financiară. După această dezvoltare materială, ne dorim și una intelectuală. După cea intelectuală, aspirăm la dezvoltare emoțională. Iar după aceasta, urmează în final dezvoltarea spirituală.

Dacă te uiți la tine, dacă eu mă uit la mine, amândoi dispunem de ceea ce nu și-a imaginat bunicul meu că ar putea avea vreodată. Noi avem acum ceea ce el nu avea atunci. Toți avem parte de confort, însă atunci când primim mai mult decât vrem, vorbim despre un gol interior, despre un vid. Aceasta este deșertăciunea, goliciunea. Aici am ajuns cu toții astăzi. Absolut toți ne aflăm în acest punct, pe fondul globalizării. Toți avem absolut tot ce ne trebuie, dar ne simțim ca și când nu am avea nimic.

Tehnologia a ieșit din sfera siguranței. Uitați-vă la tot ce ne înconjoară, la energia verde de exemplu, o avem pe aceasta, dar noi creăm hibride electrice. De ce? Pentru că cea naturală nu e suficientă și atunci discutăm despre insecuritate, chiar și când vine vorba despre un telefon sau ce o mai fi. De fapt, este adicție. Cu toții suntem dependenți de telefoane. Avem telefoane ale căror ecrane le atingem, doar că nu reușim niciodată să atingem și viața cuiva.

Poți înțelege filosofia vedanta numai dacă nu ești o persoană religioasă. Religia impune un anumit stil de viață. În al doilea rând, religia promite. Și după ce faci ceea ce impune religia, descoperi că viața nu înseamnă nimic. De exemplu, să spunem că vreau să devin jurnalist. Înainte de a deveni jurnalist, sunt foarte entuziasmat. Dar odată ce totul devine realitate, viața mea e o rutină. Dar reușesc să ies din asta crescând profesional, ceea ce înseamnă că mă maturizez. Asta încerc să demonstrez, că toate practicile religioase trebuie să ne ofere șansa să ne maturizăm, și nu să fim dependenți.

Despre mesajul principal al Vedantei: Fericirea este mesajul, o ai în interiorul tău, nu îți pierde timpul în căutarea ei.

Prin yoga, omul își pregătește mintea. Scopul practicilor religioase trebuie să fie acela de a ne ajuta să creștem, să ne dezvoltăm, nu să depindem de ceva. Mintea noastră trebuie să ajungă în punctul în care ne ajută să ne acceptăm.  Eu încerc să scot în evidență faptul că yoga pregătește mintea pentru acceptarea sinelui.

Cum îi alegem pe maeștrii autentici de yoga: În zilele noastre, în țările vestice, se practică foarte mult divertisment pe post de yoga. Și nu este deloc în regulă. În loc de stil de viață, totul devine doar o modă. Responsabilitatea maestrului este să te ajute să crești, să îți descoperi misticismul, începând cu corpul fizic, apoi cu felul de gândire. Nu trebuie doar să te distreze.

Care este cea mai mare provocare a lumii de azi pentru un călugăr hindus: Cea mai mare provocare, ca să fiu sincer, a fost egoul meu, am fost chiar eu însumi. Exact! Pentru că egoul meu poate deveni, încet, încet și problema ta. De exemplu, dacă acum egoul meu intră în acțiune, dacă devin egoist, nu îți mai permit să-mi pui întrebări, așa că egoul meu devine și problema ta. Egoul este ceea ce ne divide.

Mesajul pe care l-ar adresa lumii astăzi: Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să ne permitem să ne acceptăm sinele, pe noi înșine. Nu căutați niciodată acceptare din partea celorlalți. Dacă te accepți pe tine înaintea tuturor, vei deveni sigur pe tine și te vei simți confortabil în propria ta viață. Aceasta este fericirea.

Un mesaj pentru români: Sunteți o țară minunată, ați parcurs o parte bună din viață încercând să demonstrați cine sunteți. Acum, a venit momentul să faceți introspecție, să petreceți timp pentru voi, mai degrabă decât să îl irosiți demonstrându-le celorlalți una, alta.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite