Suverana britanică, verișoara regelui României. Regina Elisabeta a II-a a fost prima care i-a oferit o reşedinţă Regelui Mihai după ce a fost obligat să abdice

9 septembrie 2022, 07:20

Imaginile cu Regele Mihai aşezat în dreapta Reginei Elisabeta a II a, la Jubileul de Diamant din 2012, vorbesc de la sine despre relaţia apropiată care a existat între cei doi monarhi. Familia Regală a României este primită mereu în reşedinţele regale din Marea Britanie şi ne-a povestit, în exclusivitate, cum sunt aceste vizite.

MS Maegareta, Custodele Coroanei Române: Nu e niciodată o întâlnire obișnuită, pentru că e o persoană minunată și neobișnuită, dar totuși și eu am cunoscut-o de la 3 – 4 ani. Mereu e o plăcere și mereu are un sfat, care rămâne ani de zile după.

ASR Principele Radu: Majestatea Sa Regina e o legendă vie, îți vine greu să şi respriri în faţa ei, când apare. Ca şi Regele Mihai, a făcut istoria unui secol întreg. Nu e de mirare că au avut afecțiune unul pentru celălalt.

Soţul Reginei Elisabeta, Prinţul Philip, a fost naş de botez al Majestăţii Sale Margareta, născută în primul an al exilului Regelui Mihai.

MS Margareta,Custodele Coroanei Române: M-a ajutat mult când eram tânără, m-a invitat la Buckingham , Windsor sau chiar în Scoția, m-a ajutat foarte mult. Simt o relație d efamilie foarte caldă cu ea.

ASR Principele Radu: Cred că afecțiunea aceasta față de Custodele Coroanei, cu anii nu a făcut decât să crească, cred că e şi mândră de Majestatea Sa şi se vede limpede că are încredere și afecțiunea pentru ea, ceea ce este impresionant.

Această afecțiune a Reginei Elisabeta e mult mai veche.

ASR Principele Radu: Majestatea Sa când s-a dus la încoronarea Regelui George al VI-lea, tatăl Reginei, Regina avea 11 ani și Regele i-a dus cadou o păpușă. Guvernul României a cumpărat 2 păpuși, pentru această vizită ca daruri oficiale, una pentru Regina Elisabeta și alta pentru sora ei, Margareth.

Cu aceea ocazie, Regele Mihai a primit scaunul pe care a stat la încoronarea Regelui George al VI lea şi l-a purtat cu el în ţară, apoi în exil şi apoi din nou în România, timp de 80 de ani.

Regele Mihai l-a însoţit şi pe tatăl său în vizite în Marea Britanie, iar în 1947, a revenit ca rege al României. A participat la nunta Reginei Elisabeta a II a Marii Britanii. Îl vedem la doi paşi de mireasă care s-a căsătorit cu un alt văr al său, Prinţul Philip, partenerul lui de joacă, adus în România, când era rege minor.

ASR Principele Radu: Nu e nimeni pe acest pământ care să fii fost la Londra, la marile ocazii mai des decât regele. Londra e locul unde a denunțat caracterul ilegal al abdicarii, E puțin cunoscut că Regina Elisabeta i-a oferit pe viață o reședință și Majestatea Sa a refuzat.

Relaţia celor doi a continuat şi în timpul exilului Regelui Mihai. Înainte de a deveni regină, Elisabeta a II a şi prinţul Philip au fost oaspeţii Reginei Mamă Elena, la vila Sparta, în Florenţa. Îi vedem aici alături de Regina Ana, de Regele Mihai şi de mama sa. Regina Elisabeta l-a convins atunci pe Regele Mihai să se mute cu familia în Marea Britanie, unde a vizitat-o şi fiica sa.

MS Margareta, Custodele Coroanei Române: Am uitat să fac o reverență, cred că am avut 3 ani și m-au învățat vreo 3 săptămâni, chiar acum câțiva ani ea și-a amintit despre asta și am vorbit. A spus că e foarte amuzat.

MS Margareta, Custodele Coroanei Române: Suverana britanică a sprijinit Familia Regală a României aflată în exil.

MS Margareta, Custodele Coroanei Române: Am vizitat-o pe Regina Elisabeta, pe Prințul Charles, am fost expuse la lumea asta, mergeam la Buckingham sau Windsor Castle, dar în acest timp veneam acasă și spălam vase sau schimbam becuri.

Aceste legături de rudenie au intrat şi în vizorul Securităţii, care se temea că fiica Regelui Mihai s-ar putea căsători cu Prinţul Moştenitor al Marii Britanii în compania căruia a fost văzută. România a profitat de relaţiile de rudenie cu Regina Elisabeta, în timpul turneului pe care Regele Mihai l-a făcut pentru integrarea României în NATO, în 1997 şi mai apoi în Uniunea Europeană, în 2002.

Familia Regală Română a fost primită în vizite private sau oficiale aproape an de an şi mai mulţi membri ai familiei britanice au întors vizitele în România, tocmai pentru a sublinia că se bucură de sprijinul Coroanei Britanice

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite