Sute de români înșelați cu criptomonede. Psiholog: Oferta le-a dat încrederea că se poate să aibă viața de vis pe care nu au reușit să o clădească altfel

15 noiembrie 2022, 16:54

Oamenii sunt ademeniți cu oferte tentante. Naivitatea și lipsa de educație specifică permit astfel de înșelătorii, spun specialiștii.

Hobincu, trader criptomonede: Avantajul înşelăciunilor cu criptomonede e că aceştia nu pot fi traşi la răspundere, într-o oarecare măsură, deoarece zona blockchain este încă o zonă nereglementată. Cu alte cuvinte, nu avem legi care să definească cu exactitate acest tip de fraude, prin urmare mai puţin probabil ca aceştia să fie pedepsiţi.

Tentativele de păcălire încep prin diverse mesaje online.

Dan Octavian, purtător de cuvânt IGPR: Pentru inducerea în eroare a victimelor, sunt folosite site-uri scam de tranzacționare criptomonede controlate de societăți comerciale cu sedii în paradisuri fiscale. Victimele sunt convinse să instaleze pe calculatorul personal aplicații de control de la distanță, sub pretextul unei comunicări mai eficiente, având în vedere domeniul foarte tehnic.

Urmează și pasul final, când banii sunt livrați în schimbul criptomonedelor, care ar ajunge în portofele electronice legimite.

În realitate, sunt controlate de escroci. Și nu cer sume foarte mari, doar de câteva sute de euro, dar promit să le transforme în mii.

Keren Rosner, psiholog: Ei au reținut doar faptul că se câștigă foarte bine. Această informație a rămas în mental și s-a întâlnit cu oferta pe care au făcut-o escrocii și le-a dat încrederea că se poate să aibă viața de vis pe care nu au reușit să o clădească altfel.

Sunt și persoane care au picat în plasă de două ori. Nu și-au dat seama că au fost contactate de aceiași escroci care le-au propus să plătească o taxă pentru a fi ajutați să își recupereze pierderile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite