Copii şi tineri care au fost pacienţi sau care urmează acum tratamente oncologice au primit la Ateneul Român burse pentru a-şi împlini visele, pentru a-şi continua studiile şi pentru a-şi construi o carieră. Orchestra Medicilor a susţinut un concert emoţionant, ca o terapie prin muzică, pentru toţi aceşti oameni ale căror poveşti de viaţă sunt lecţii de curaj şi speranţă.
Profesorul doctor Mircea Penescu, prim violonist, concertmaistru al Orchestrei Medicilor, a gândit întregul concert ca pe un drum pe care îl trăieşte fiecare pacient de cancer de la diagnosticare până la vindecare, presărat cu deznădejde, frică, durere, emoţii şi apoi bucuria victoriei. Peste toate sunt importante speranţa şi credinţa pe care ar trebui să şi le păstreze fiecare pacient. Este o lecţie de viaţă pe care au transmis-o copiii şi tinerii care au urcat pe scenă, unii dintre ei învingători deja, alţii încă pacienţi.
Chiar şi moderatoarea galei, interpretata de muzică populară Miruna Ionescu, este o supravieţuitoare a cancerului.
În foaierul Ateneului Român, oamenii au lăsat mesaje pline de încurajare pentru ca bolnavii de cancer să ştie că nu sunt singuri în lupta lor pentru viaţă.
Este pentru a doua oară când supravieţuitorii de cancer sunt sărbătoriţi la începutul lunii iunie.
Alături de supravieţuitori au fost reprezentanţi ai asociaţilor de pacienţi oncologici şi familiile lor.
Potrivit medicilor, peste 40% din cancere ar putea fi prevenite, dacă oamenii ar merge regulat la controale, ar elimina stresul, supărările, ar mânca sănătos şi ar face sport.