Sute de oameni au sărbătorit la București împlinirea a 100 de ani de la eliberarea Budapestei. În 1919, armata română a îndepărtat regimul bolșevic al lui Bela Kun

5 august 2019, 14:08

Sute de oameni au sărbătorit la Arcul de Triumf victoria armatei române din 1919. Au ales acest monument pentru că pe Arcul de Triumf din București este inscripționat „Budapesta”, în amintirea glorioasei campanii de acum o sută de ani, când armata română a pus capăt guvernării bolșevice din Ungaria.

În august 1919, Armata română a intrat în Budapesta şi l-a înlăturat de la putere pe Bela Kun, care preluase conducerea Ungariei în martie, dar a făcut prăpăd în țară, înfometând populaţia. Au urmat lupte grele între armata ungară şi cea română din aprilie până în 4 august, când români au intrat triumfal în Budapesta.

Armata română s-a purtat bine cu populația care s-a bucurat că a scăpat de teroarea bolșevică. Béla Kun a fugit în URSS, a fost ucis de Stalin, 19 ani mai târziu.

Armata română s-a retras în martie 1920, iar Tratatul de la Trianon, semnat în același an, a consfințit unirea Transilvaniei cu Patria-mamă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite