Sportul l-a ridicat din scaunul cu rotile pe Ioan Tudose, campion naţional la biliard

Imobilizat după un accident de muncă, Ioan Tudose e campion naţional la biliard şi a reprezentat România la cea mai importantă competiţie mondială dedicată persoanelor cu dizabilităţi, organizată anul acesta de Suedia, la Malmo.

03 Martie 2023, 21:24 (actualizat 03 Martie 2023, 21:34) Știrile TVR |

Ne-am întâlnit cu Ioan Tudose la un club de biliard din București, unde se antrenează aproape în fiecare zi. Abia s-a întors din Suedia, unde spune că a descoperit o altă lume, la o competiție profesionistă, organizată încă din 1977. Persoane cu dizabilități pot concura la 14 discipline acolo, între care fotbal, pingpong, hochey, rugby.

”Au fost peste 2000 de sportivi din toată Europa, 23 de țări. Sunt lovituri pe care nu le poți face, din cauza poziției, dar ai prelungitorul”, a spus sportivul.

”Ce lovituri nu poți să faci?”, a întrebat reporterul. ”Cele care sunt foarte departe de mantă și lungimea tacului nu te ajută. Niciuna nu e imposibilă. Se pot adapta situațiile”, a răspus el.

Ioan Tudose avea 33 de ani în 2005 când a căzut de pe un stâlp de înaltă tensiune, fiind electrician. A încercat să treacă peste tragedie jucând baschet, tenis de câmp sau tir cu arcul. Fratele lui l-a sprijinit de fiecare dată.

”Sunt 86.000 de persoane cu dizabilități în București”, spune Ioan. Numărul celor care practică un sport este mic ”cred că-i numărăm pe degete”, precizează sportivul.

Întrebat cum își câștigă existența, Ioan a explicat: ”Pensia mea. 1.600. N-am alte venituri. Mă rog, mai e ajutorul pentru integrare pe care îl dă primăria și l-au tăiat, de la 500 la 250”.

În ce privește costul unei bibiclete, Ioan a spus: ”Păi, 2000 și un pic de euro. Biliardul nu e mai ieftin decât handbike-ul. Ca să închiriezi o masă acum e undeva la 40 de lei ora”.

În mișcarea paralimpică s-a implicat Irina Văcărean. De 7 ani organizează un Campionat Național de biliard.

”Ne-au privit ciudat la început. `Cum, ei pot să joace?` Le-am arătat că se poate juca. Aici vorbim totuși de a juca biliard la nivelul sternului. Este mult mai greu. Trebuie să luam în calcul fiecare patologie. Planul nostru este destul de îndrăzneț, de-a face un complex sportiv, accesibilizat la un înalt nivel”, a spus Irina Văcărean, preşedinte Lions Club Sportiv Mereu Împreună pentru Oameni.

Am schimbat câteva pase cu președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, cu o minge pentru nevăzători, detectată acustic. Mihai Tomescu e unul dintre sutele de mii de oameni cu diverse afecțiuni din România.

”Organizațiile nonguvernamentale pot să aplice pentru o finanțare pentru tabere sportive, echiparea unor săli de sport destinate persoanelor cu dizabilități pentru antrenament. Plafonul la care ne-am gândit în momentul de față este o sumă de aproximativ 30.000 de euro”, spune Mihai Tomescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi.

Parlamentul a aprobat deja o lege prin care persoanele cu dizabilități vor primi un tichet pentru terapie prin sport.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 32°C
IASI 31°C 31°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 34°C 32°C
BRASOV 32°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI