Sute de mii de români stabiliți în străinătate s-au întors în România, potrivit ultimului recensământ. Sociolog: În țările din care provin, Spania, Italia, situația nu este tocmai roz și același lucru îl pot face și aici

Peste 440.000 de români care aveau declarată ultima reședință în străinătate s-au întors în România, arată datele ultimului Recensământ al Populației, iar o mare parte dintre aceștia au început o afacere. Potrivit analizei, cele mai multe persoane au părăsit Spania, Italia și Marea Britanie, acolo unde au lucrat ani la rând, iar mai bine de jumătate dintre cei care au revenit în țară au vârsta cuprinsă între 25 și 55 de ani. Specialiștii în sociologie susțin că, dacă autoritățile ar pune la punct infrastructura rutieră, sanitară, dar și sistemul de învățământ, numărul românilor care s-ar întoarce acasă ar fi mult mai mare.

01 Octombrie 2023, 19:01 Știrile TVR |

Ultimul Recensământ al Populației arată că, după ani de zile în care românii luau calea străinătații, peste 440.000 au revenit în țară.

Mai mult de jumătate dintre românii care s au întors acasă au vârsta cuprinsă între 25-55 de ani, o cincime sunt copii, iar restul au peste 55 de ani.

Majoritatea sunt bărbați, iar cei mai mulți dintre cei care au revenit sunt din mediul urban.

Cei mai mulți au venit din Italia, Spania și Marea Britanie, dar sunt români care s-au întors și din Danemarca, Cipru, sau Israel.

În ceea ce privește reședința declarată la revenirea în țară, cei mai mulți s-au stabilit în București, urmați de Suceava, Cluj și Iași.

Datele mai arată că o mulți dintre cei întorși și-au deschis chiar business-uri de succes în România. George s-a întors în România după șase luni în care a lucrat în Elveția: Am lucrat 6 luni în străinătate și ce m-a determinat să mă întorc în țară a fost familia. Nu am putut să aduc atunci familia în țara respectivă, în Elveția. [...] Sunt destul de multe oportunități la noi în țară, atâta timp cât îți dorești să muncești. Cred că oamenii care nu au cultură economică sau financiară aleg să plece.

Aproape șase milioane de români au domiciliul sau reședința în străinătate. Cei mai mulți, în Italia, Spania, Germania sau Franța.

Ioan Hosu, sociolog: Pe de o parte, în țările din care provin, Spania, Italia, unde sunt bazine mari de români, situația nu este tocmai roz și același lucru îl pot face și aici. Cei care se întorc sunt mai puțin legați de țările respective, nu au copii la școală, credite acolo și își permit această mobilitate.

Specialiștii susțin că lipsa unor infrastructuri de bază, cum ar fi cea de transport sau sanitară, îi ține încă pe mulți români departe de țara natală.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI