Sute de mii de români au buletinele expirate

România are sute de mii de cetățeni despre care nu mai știe nimic. Sunt oameni care și-au făcut buletinele românești acum 20 sau 30 de ani. Cărțile de identitate trebuiau reînnoite, însă oamenii nu s-au mai prezentat. În contextul pregătirilor pentru emiterea noilor cărți de identitate electronice este necesară depistarea lor. Iar limitele actualului sistem au fost evidente și în cazul unui infanticid descoperit anul trecut în Bihor.

17 Ianuarie 2020, 19:36 |
Sute de mii de români au buletinul expirat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Anul trecut, în Bihor, un ofițer al stării civile descoperea o crimă. O femeie care dorea să se căsătorească nu prezentase certificatul de naștere al copilului său. Acest document figura în sistem și arăta că femeia născuse în 2015, numai că aceasta susținea că nu are copii.

La început, s-a bănuit că e o greșeală în datele oficiale, nu ar fi fost pentru prima dată. Până la urmă, investigațiile au stabilit că fetița nou-născută fusese ucisă de mama ei.

Prin noul sistem informatic, ce va fi pus la punct în paralel cu emiterea noilor cărți de identitate, se va încerca eliminarea unor astfel de erori, dar și facilita relația cetățean-stat.

O altă problema este legată de informațiile privind 330.000 de români despre care nu se mai știe aproape nimic. E vorba în principal de persoane în vârstă care nu se mai pot deplasa sau locuiesc în comunități izolate în munți așa că pur și simplu nu și-au mai reînnoit buletinele.

În fiecare județ au fost puse în funcțiune ghișee mobile de eliberare rapidă a documentelor de identitate.

După 2022, o dată cu punerea la punct a sistemului național informatic, vor putea fi emise pe loc buletinele, prin intermediul ghișeelor din mașini.

Ceilalți cetățeni ai țării începând cu august 2021 își vor putea preschimba buletinele vechi cu electronice. Cei cu acte de identitate valabile în acel moment vor putea face preschimbarea după expirarea acestora,dar nu mai târziu de 2031.

Până atunci, se va putea călători în spațiul Uniunii Europene cu actualele cărți de identitate.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 17°C 17°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 12°C 16°C
CRAIOVA 16°C 18°C
BRASOV 14°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI