Sute de mii de asigurați încă nu au card de sănătate

26 august 2017, 20:10

O hunedoreancă e asigurată, dar nu a primit card de sănătate. La începutul anului trecut, a mers să-l ceară la casa de asigurări din Deva. După opt luni, a aflat că nu trebuia să depună cerere. Cardul se emite din oficiu, spune legea, şi se trimite prin poştă, la domiciliu. Femeia a făcut demersuri şi la Casa Naţională, dar în zadar.

În judeţul Iaşi sunt peste 30.000 de asiguraţi fără card de sănătate. Unii de-abia au dobândit calitatea de asigurat. Alţii aşteaptă de doi ani.
Mulţi îşi trimit rudele să rezolve problema.

Legea e clară: asiguraţii care nu au card emis trebuie să beneficieze de toate drepturile, fără să li se mai ceară alte acte.

Dacă vreun furnizor de servicii medicale refuză acordarea serviciilor medicale pe acest motiv, este sancţionabil, pentru că încalcă clauzele contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate.

Dacă sunt refuzaţi, oamenii pot face reclamaţie la Casă. Dacă au primit card şi nu-l mai au, e nevoie de o adeverinţă înlocuitoare, valabilă însă doar 60 de zile. Până le vine cardul nou, vor fi tot pe drumuri. Medicii şi farmaciştii pot afla uşor dacă o persoană are sau nu card emis – pe site-ul cnas.ro, la rubrica verificare asigurat. Au nevoie doar de CNP.

În jur de 630 de mii de persoane asigurate apar în sistem fără card emis, potrivit datelor de la CNAS. Într-un an şi jumătate, au fost tipărite însă mai puţin de 178 de mii de carduri naţionale de sănătate – inclusiv pentru cei care au pierdut documentul ori şi-au schimbat numele şi au cerut un duplicat.

Cardurile nu au putut fi tipărite mult timp, din cauză că a întârziat reînnoirea contractului cu Imprimeria Naţională. Aproape 16 milioane de carduri au fost tipărite şi distribuite până acum. 3 milioane şi jumătate nu au fost activate. Poşta a recunoscut că a pierdut 2.000 de carduri şi a plătit despăgubiri.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite