Sute de medici muncesc fără să fie plătiți, pe baza contractelor de voluntariat

13 februarie 2019, 18:29

Scandalul impostorilor din sistemul sanitar îi afectează pe medicii tineri care reușesc cu greu să rămână în spitale, după rezidențiat.

Din Legea voluntariatului nr 78 din 2014 aflăm în primul rând că voluntarul este o persoană fizică, în cazul nostru este vorba despre un medic. Iar Contractul de voluntariat se încheie direct între o persoană fizică și organizația gazdă, adică orice instituție publică sau privată cu personalitate juridică, în cazul nostru: spitalul! Dacă între medic și spital ar exista un intermediar ar însemna că activitatea de voluntariat să fie încheiată între o instituție și o organizație, ceea ce este practic, imposibil.

Diana a fost patru ani voluntar la Institutul Fundeni din Capitală și din ianuarie a dat concurs pe post la Spitalul Județean din Tulcea.

În calitate de voluntar, am intrat în sala de operaţii, am participat la intervenţii complexe de chirurgie hepatică, m-am ocupat de îngrijirea pacienţilor” – medic chirurg la Spitalul Județean Tulcea, Diana Nicolaescu.

Andrei Marin a terminat rezidențiatul în chirurgie plastică în decembrie şi nu a reușit să-și găsească post într-un spital. Ca să nu își întrerupă activitatea, face gărzi la Spitalul Bagdasar Arseni. Ar accepta chiar și un contract de voluntariat.

Posturile sunt extrem de limitate comparativ cu numărul de locuri scoase din rezidențiat.  Am un contract de gărzi care va expira în luna iulie, după care voi vedea dacă voi alege calea străinătății sau mediul privat” – medic specialist, Andrei Marin.

Şi medicii cu experienţă solicitaţi să opereze cazuri complexe în alte spitale, încheie contracte de voluntariat.

Dosarul de voluntar trebuie să conțină aceleași acte ca în cazul unui contract de angajare, printre care: dovada studiilor, adeverința de liberă practică, asigurarea de malpraxis și codul de parafă. După cinci ani de voluntariat în spital, un medic specialist poate da examenul de primariat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite