Sute de mame și bebeluși mor în fiecare an în România. Peste 40 de mii de gravide nasc fără să vină la medic în timpul sarcinii

4 octombrie 2017, 21:10

Elena Sandu are 40 de ani, iar acum este la a treia sarcină. Doar la primul copil a fost de câteva ori la medic, în rest, la celelalte două, deloc. Acum, a ajuns de urgență la spitalul Polizu din Capitală, cu probleme grave de sănătate.

La fel ca ea sunt alte câteva mii de femei din România. Unele sunt din zonele defavorizate, fără acces la servicii medicale. Foarte multe gravide sunt însă neinformate, așa că ajung să pună în pericol sănătatea copiilor nenăscuți și pe a lor.

Statisticile sunt alarmante!  Peste 20 la sută din totalul celor aproape 190 de mii de nașteri au fost neinvestigate, iar 11 procente dintre femeile care au adus pe lume un bebeluș anul trecut erau minore. Cu o sarcină dusă fără ajutorul medicului, apar complicațiile, principala cauză de deces în rândul gravidelor.

ONG-urile se chinuie să facă ce nu poate, încă, statul. Merg în zonele defavorizate cu proiecte prin care mamele primesc ajutor, inclusiv bani, acces la informație și sprijin medical. Un astfel de proiect se desfășoară în rândul a peste 150 de mii de femei din zone defavorizate ale județelor Dolj, Vaslui și Vâlcea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă