Sute de inimi de copii, "reparate" în Centrul de cardiologie şi cardiochirurgie cardiacă de la Spitalul "Marie Curie". Cel mai mic pacient salvat de medici avea doar două zile și o inimă cât o nucă

1.200 de copii se nasc în fiecare an cu probleme cardiace în ţara noastră. Sunt salvaţi doar o parte dintre ei, în România sau în străinătate. Ceilalți... mor. Pe hârtie, avem 6 secţii în care se pot face intervenții pe cord, însă doar două sunt funcționale continuu, pentru că nu sunt medici suficienţi. Alte două se deschid numai când vin doctori străini să opereze. Echipe din Timişoara şi Iaşi învaţă acum de la medici străini să repare inimi de copii.

21 Iulie 2019, 19:48 |
Sute de inimi de copii, reparate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Medici strânşi ca un zid deasupra mesei de operaţii îi repară inima Anei. Fetiţa are o malformaţie cardiacă. Boala i-a fost descoperită abia acum 3 luni, la un control de rutină.

Îngerii Anei sunt aceşti oameni care i-au oprit inima pentru 30 de minute. Un aparat a preluat în acest timp funcţiile ei şi ale plămânilor.

E o echipă formată din medici tineri, care lucrează ca un singur om. Au învăţat să facă asta de la doctorul Tammam Youssef, care vine de 6 ani în ţara noastră să ne salveze copiii.

După 3 ore, inima Anei se aude bătând cu putere.

Irina Mărgărit, medicul care a operat-o pe Ana, a terminat Medicina în România şi a făcut rezidenţiatul la Instititutul C.C. Iliescu. Unul dintre profesori i-a spus că la "Marie Curie" vin lunar medici străini să facă intervenţii pe cord, gratuit. S-a dus să vadă cum e să operezi inimi mici şi a rămas.

Când nu sunt în România medicii străini, Irina se duce în Italia să se perfecţioneze.

35 de medici, asistenţi, tehnicieni şi infirmiere au fost formaţi în ultimii 6 ani în această secţie. Acum, echipa e aproape completă, dar abia în 3 ani va putea opera orice afecţiune, iar centrul va deveni autonom.

"În jur de 900 de copii au fost operaţi din 2013 şi până acum în Centrul de cardiologie şi cardiochirurgie cardiacă de la Spitalul 'Marie Curie'. Cel mai mic pacient avea doar două zile şi o inimă de dimensiunea unei nuci" - Emanuela Schweninger, jurnalist TVR.

1.200 de copii se nasc anual cu probleme cardiace în ţara noastră. Avem aparatură, bani şi medici pentru a salva doar o parte. Inimile bolnave pot fi operate continuu doar la Tîrgu Mureş şi la Cluj-Napoca.

În Capitală, la două spitale se fac intervenţii doar când vin medici străini.

De câteva luni, ministrul Sănătăţii a trimis doctori şi asistente din Timişoara şi Iaşi la "Marie Curie", ca să înveţe să repare inimi.

Un chirurg are nevoie de cel puţin 5 ani de pregătire ca să opereze copii.

Tammam Youssef, medic chirurg cardiovascular: "La fiecare operaţie sunt 10 persoane care pun mâna pe copil. Dacă nu toţi 10 sunt perfecţi, se compromite operaţia (…) Ca să formezi un centru de la zero ai nevoie cel puțin de 10 ani. Noi suntem aici de 6 ani. (…) Este un mare noroc când Dumnezeu îţi dă această oportunitate, ca să salvezi viaţa unui copil sau ca să formezi un medic care să îţi continue drumul".

Toate aceste minuni se întâmplă într-o secţie construită şi dotată din bani donaţi de români.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 9°C
CLUJ 4°C 6°C
CONSTANTA 9°C 10°C
CRAIOVA 8°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI