Sute de hectare de terenuri inundate, după revărsarea Crişului Alb. Autoritățile se așteaptă la o viitură puternică

27 decembrie 2021, 11:08

Alertă de inundații în mai multe comune arădene. Crișul Alb s-a revărsat în zona gării din comuna Almaș și a acoperit șoseaua pe o lungime de circa 150 de metri. Sute de hectare de teren agricol sunt sub ape.

Costea Aurel-Ginu, primar Almaș: Sunt multe hectare nerecoltate de porumb, la Almaș se face agricultură de subzistență, foarte mulți oameni depind de porumbul care se seamănă aici.

Și în comuna Dieci a fost inundat drumul județean care face legătura cu Revetiș. Din cauza apei, mașinile nu au mai putut trece. Tot în zonă a fost afectat și un podeț care asigură legătura între sat și terenurile arabile.

Florin Bogdan, viceprimarul comunei Dieci: Avem o peliculă de apă de vreo 25 de centimetri pe 150 de metri, dar cu mașinile se poate trece. Sunt afectate terenuri agricole care sunt pe partea Crișului, în rest sperăm că se oprește ploaia.

Localnicii s-au obișnuit ca apele să se reverse la fiecare ploaie torențială mai puternică.

Cei care au fost surprinși de inundații fără mașini au fost ajutați de voluntari să traverseze porțiunile de drum acoperite de apă.

Sunt în vigoare un cod portocaliu de inundații pe Crișurile Alb și Negru și mai multe avertizări punctuale pentru zone din județul Arad. Codul portocaliu vizează și râuri din județele Hunedoara, Bihor și Timiș. De asemenea, specialiștii monitorizează mai multe cursuri de apă pe care există riscul formării de viituri – în toată jumătatea de vest a țării.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Situaţia s-a stabilizat pe valea Râului Arieş, în judeţul Alba, acolo unde duminică mai multe localităţi erau ameninţate de furia apelor. Mai multe pârâuri s-au umflat şi s-au revărsat, în urma ploilor abundente şi a zăpezii topite şi scurse de pe versanţi, chiar în Ajun de Crăciun. Oamenii au stat cu sufletul la gură, temându-se pentru siguranţa lor şi a caselor. Un pod provizoriu de lângă Abrud a fost rupt de puhoaie.

Crişul Alb a depăşit cota de inundaţie şi s-a revărsat pe aproximativ 200 de hectare de terenuri la Almaş şi pe drumul care leagă comuna de Dieci.

În comuna învecinată Dieci, apele râului au acoperit circa 150 de hectare de terenuri, dar a inundat şi DJ 708 Dieci – Revetiş, pe care nu se mai poate circula.

Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, zona se află sub cod portocaliu hidro cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe Crişul Alb.

În intervalul 26.12.2021 ora 12:00 – 27.12.2021 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Repede – afluenţii aferenti sectorului aval S.H. Ciucea (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin amonte S.H. Tinca (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb – bazin amonte S.H. Ineu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ineu (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş – bazin amonte S.H. Baia de Arieş (judeţul Alba), Bega – bazin superior amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Balinţ (judeţul Timiş), Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş Severin şi Timiş).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 27.12.2021 ora 06:00 – 27.12.2021 ora 18:00 pe unele râuri din judeţele: Bihor, Arad, Alba şi Caraş Severin

(w500) Inundatii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă