Sute de elevi de la un liceu cu risc seismic din Iași, mutați la alte școli. Părinții a peste 600 de elevi protestează

23 martie 2023, 08:12

ACTUALIZARE Primarul municipiului Iași spune că elevii nu pot rămâne într-o clădire șubredă. Și că au început deja demersurile pentru consolidare, dar lucrările vor dura cel puțin 2 ani.

ACTUALIZARE Protestatarii au plecat de la Colegiului Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” și se îndreaptă înspre Primăria Iași. Sunt câteva sute de oameni, parinți, elevi, dar și profesori.

Aceștia strigă printre altele “Vrem școală în Copou”, asta fiind principala lor revendicare. Aceștia vor ca orele să fie susținute în zona Copou, acolo unde se află liceul lor. Nu sunt sub nicio formă de acord cu propunerea Primăriei Iași și cu a Inspectoratului Școlar Județean, care doresc ca orele în următorul an școlar să înceapă pentru elevi într-o altă clădire, într-un liceu din zona industrială a Iașului.

Protestatarii susțin că acel liceu este foarte departe de zona unde locuiesc aceștia, în zona Copou. Au dat și un termen limită Primăriei: 1 aprilie. Atunci protestatarii vor ca primarul Iașului să găsească o nouă soluție pentru ca elevii să învețe în continuare în Copou. În caz contrar, vor continua protestele, iar părinții și elevii amenință chiar cu boicotarea orelor în următorul an școlar.

”Ce ne nemulțumește, în primul rând, e unde vor să trimită acești copii, programul împărțit și pe dimineață și pe după amiază. Ca să trimiți un copil de aici, din Copou, în zona industrială face mai bine de o oră”, a spus o femeie prezentă la protest.

”Suntem foarte suparăți pentru că este foarte departe, mulți părinți avem copii care stau în zona Copou, iar acum trebuie să străbată kilometri, liceul nu are condiții pentru copii. Protestăm, noi suntem vocali până la capăt”, a explicat o mamă.

”O situație nu bună pentru că nu trebuie să purtăm atâția copii pe stradă, prin alte clădiri”, este de părere o protestatară.

”Programul personal al tuturor se dă peste cap”, spune un protestatar.

–––––––

Hotărârea a fost luată în urmă cu lună, pe 21 februarie. Atunci, Ministerul Educației a trecut această școală din Iași pe lista celor cu risc seismic ridicat.

La câteva zile după, conducerea Colegiului Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași a hotărât mutarea cursurilor în alte spații ale liceului, dar și în alte școli din oraș.

Numărul mare al elevilor mutați, mai exact 600, a dus la o schimbare în programul acestora, ei neîncăpând toți la cursurile care încep dimineața. Astfel, mulți elevi încep orele după ora 13:00 și termină după ora 19:00.

Protestatarii vor porni, astăzi, de la ora 11:30, din curtea școlii, și se vor îndrepta către Primăria Iași, acolo unde, spun ei, vor protesta până spre ora 16:30.

Elevii Colegiului Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași și părinții acestora își doresc revenirea de urgență la normalitate și la un program de dimineață, astfel încât să-și poată continua studiile în condiții bune.

Aceștia vor spații în zona Copou, mai aproape de zona în care erau obișnuiți să învețe și au înaintat și un termen limită pentru ca autoritățile locale să rezolve această problemă. Dacă până pe 1 aprilie 2023 autoritățile nu vor găsi o soluție la calvarul prin care trec elevii, părinții spun că nu-și vor mai lăsa copiii la școală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite