Sute de camere de filmat şi peste o mie de radare fixe şi mobile vor fi montate pe drumurile României. Guvernul vrea să reducă numărul de accidente cu bani din PNRR

18 noiembrie 2022, 11:56

De peste 10 ani, radarele fixe au fost declarate ilegale în România și, în consecință, scoase de pe șosele. Sunt însă și ani în care nicio altă țară nu ne-a depășit la numărul de morți în accidente rutiere. Acum guvernul investește bani europeni ca să crească siguranța în trafic.

Se vor cumpăra limitatoare de vitezã, radare fixe și camere de supraveghere.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Până la finalul anului viitor, acest sistem trebuie să fie funcțional. Este un sistem care integrează 1.000 de aparate pentru verificarea vitezei, alte 300 de radare mobile și 500 de camere de luat vederi. Ele vor face parte dintr-un sistem integrat care va fi administrat de CNAIR, dar care va putea fi accesat și de Poliția Rutieră.

Orice manevră greșită făcută pe un drum public de un șofer și nu numai va putea fi sancționată.

Radarele fixe vor fi montate pe toate rețeaua CNAIR și vor fi semnalizate cu panouri. Acestea vor fi amplasate la o distanță cuprinsă între 500 și 1000 de metri pe autostradă, între 100 și 500 de metri în afara localității, respectiv, între 50 și 100 de metri în interiorul localității.

Șoferii recunosc că ar fi mult mai prudenți dacă ar ști că pot fi interceptați de radare fixe.

Ionuț Ciurea, vicepreședinte Pro Infrastructură: Ceea ce rezolvă parţial, nu complet, acest proiect adoptat de Guvern şi trebuie adoptat şi de Parlament trebuie, pe anumite puncte, pe reţeaua de drumuri naţionale să pună un pic şoferii la respect şi să îi calmeze.

România ocupă primul loc în UE la numărul de decese și răniți grav pe drumurile publice. Anul trecut, 5.000 de accidente s-au soldat cu aproape 1 800 de morți și de peste două ori mai mulți răniți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite