Susţineţi ideea creării Statelor Unite ale Europei? - SONDAJ la "Referendum", pe TVR1

Pe Bătrânul Continent se discută tot mai mult despre unificarea politică a Europei într-un stat federal, după modelul SUA. Întrebarea lansată de Mihai Rădulescu ne este adresată tuturor.

06 Decembrie 2021, 12:31 (actualizat 06 Decembrie 2021, 23:05) Știrile TVR |
„Susţineţi ideea creării Statelor Unite ale Europei?” – azi, la „Referendum”

Telespectatorii au fost aşteptaţi, ca de obicei, să voteze şi să trimită comentarii sau întrebări pe platformele cunoscute:  stiriletvr.ro si hotnews.ro, Facebook Referendum şi Facebook TVR1.

Evoluţia votului a fost prezentată în timpul emisiunii, iar rezultatul final îl aflăm, ca de obicei, în următoarea întâlnire cu „Referendum”.

Noua coaliţie de guvernare din Germania a anunţat că va milita pentru transformarea Europei într-un stat federal.

„Discuţia despre crearea Statelor Unite ale Europei este una veche, dar a fost relansată în acest an, odată cu debutul Conferinţei pentru viitorul Europei, o consultare publică fără precedent pe bătrânul continent. Noua putere de la Berlin speră că această consultare va prefigura un proces constituțional care să conducă la o Europa federală”, ne aminteşte Mihai Rădulescu, moderator şi realizator „Referendum”, contextul şi ne provoacă să răspundem la întrebarea-temă a emisiunii: „Susţineţi ideea creării Statelor Unite ale Europei?”.

Cu o lună în urmă, s-au exprimat în acelaşi sens şi participanţii la cel mai mare eveniment de tineret organizat de Parlamentul European, EYE 2021.

Susţinătorii ideii spun că e singura soluţie pentru a face din Europa o forţă strategică globală, în măsură să concureze cu marile puteri ale lumii, precum SUA şi China. Mai multă Europa înseamnă mai multă prosperitate şi securitate, argumentează ei. De cealaltă parte, adversarii ideii susţin că asta înseamnă pierderea suveranităţii ţărilor europene şi anularea identităţii naţionale.

„Dezbaterea privind federalizarea Europei este, aşadar, tot mai actuală şi controversată. La Referendum ne propunem să implicăm şi publicul din România, pe care îl chemăm să se pronunţe cu privire la proiectul unui stat federal european, după modelul SUA”, ne invită Mihai Rădulescu.

Pentru a înţelege mai bine subiectul şi a ne putea pronunţa în cunoştinţă de cauză, Mihai Rădulescu a invitat în studioul emisiunii „Referendum” reputaţi specialişti în afaceri europene şi politica externă: Iulian Fota, director general Institutul Diplomatic Roman, Oana Popescu Zamfir, director GlobalFocus Center, Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române şi Mihail Neamţu, scriitor, teolog şi om politic.

„Referendum” este una dintre noile producţii TVR1, în care o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare şi la care telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe.

Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării.

„Referendum” se vede în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1, în direct. Românii din afara graniţelor au fost şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN REFERENDUM TVR
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI