Suspiciune în cazul unui import de 21 de tone de portocale cu pesticide provenite din Turcia. O tonă a ajuns pe piaţă

Portocale
Portocale
18 februarie 2022, 15:06

„În urmă controalelor efectuate la intrarea în România s-a constatat la 21 de tone de portocale provenite din Turcia prezenţa reziduurilor de pesticide (Clorpirifos). Din cele 21 tone, doar o tonă a fost distribuită către trei depozite din judeţele Suceava, Constanţa şi Ilfov, iar 20 de tone au fost distruse înaintea sosirii buletinului de analiză, ceea ce mă face să suspicionez că acestea au fost dirijate către piaţa neagră sau că s-a întâmplat ceva cu ele. Nu este posibil să faci un import acum cinci zile şi să constaţi înaintea sosirii buletinului de analize cu reziduuri de pesticide că 20 de tone s-au depreciat, sunt neconforme şi sunt dirijate către neutralizare. Voi demara o anchetă în ceea ce priveşte trasabilitatea acestor produse, destinaţia acestor produse, pentru că nu este posibil ca noi să facem un import, iar din acel import doar 5-7% să ajungă în piaţă şi pentru restul să dispui neutralizarea la câteva zile de la import şi înaintea de sosirea buletinului de analiză, deci înainte de a şti că sunt contaminate cu pesticide”, a declarat, vineri, vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea, pentru Agerpres.

El a precizat că va sesiza şi alte instituţii pentru a cere sprijin în această anchetă, astfel încât „să desluşim acest mister sau să infirmăm această suspiciune”.

Ponea a mai spus că încă de la începutul anului ANSVSA a intensificat controalele privind importurile de legume şi fructe provenite din Turcia deoarece au mai fost depistate şi alte cantităţi de astfel de produse contaminate cu pesticide.

„Tot în această săptămână au fost depistate la frontiere 20 de tone de castraveţi şi 20 de tone de mandarine contaminate cu pesticide, tot din Turcia. Încă de la începutul anului am intensificat controalele la importurile provenite din acesta ţară pentru a vedea ce se întâmplă cu legumele şi fructele provenite din Turcia. Aş vrea ca toţi cei care pun legume şi fructe pe piaţa din România să pună produse sigure şi să se gândească că în încercarea de a frauda, copiii noştri consumă legume şi fructe cu pesticide ceea ce mie mi se pare o crimă. Voi continua ancheta şi mă voi lămuri aceasta situaţie”, a adăugat vicepreşedintele ANSVSA.

Potrivit anunţului publicat pe siteul Autorităţii, SC Microfruits a iniţiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la client a unui lot de portocale, respectiv lotul 026, origine Turcia, ca urmare a depăşirii valorilor admise de reziduuri de pesticide (Clorpirifos), produsele fiind comercializate în perioada 27 ianuarie 2022 – 11 februarie 2022.

„Se recomandă persoanelor care deţin produse din lotul descris mai sus, să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi la punctul nostru de lucru din Afumaţi, Sos, Linia de Centura Dreapta, Nr. 92, Complex Su Market, Stand B8 judeţ Ilfov, respectiv Str. Sos. Gării nr. 16, Brăneşti, Jud. Ilfov. Ne cerem scuze pentru inconvenienţele create!”, se precizează în anunţ.

Portocalele livrate către piaţă au ajuns în trei depozite din localităţile Afumaţi, Mangalia şi Suceava.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă