Suspendarea FIDESZ din familia europeană. Filmul evenimentelor și reacții internaționale

22 martie 2019, 18:14

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber: Practic, asta înseamnă că FIDESZ nu mai poate propune candidaţi pentru funcţiile din partid. Nu mai au drept de vot în adunările PPE şi nici măcar nu mai au voie să participe la acestea.

După anunțul făcut de cea mai mare formațiune europeană, premierul Viktor Orban a declarat într-o conferință de presă că, de fapt, a fost de acord în mod voluntar să suspende participarea FIDESZ la PPE, pentru a preîntâmpina o suspendare forțată din cauza îngrijorărilor privind statul de drept din Ungaria.

Liderul FIDESZ, premierul Ungariei, Viktor Orban: În timpul întâlnirii, în mâna dreaptă am ţinut scrisoarea în care spuneam deja că vom pleca. Dacă nu am fi avut această propunere de compromis aş fi părăsit PPE astăzi. Aveam textul pregătit, totuşi compromisul a fost găsit.

În textul comun adoptat se arată că președinția PPE și FIDESZ au convenit de comun acord suspendarea partidului de guvernământ din Ungaria până la publicarea raportului comisiei de evaluare a popularilor europeni privind respectarea principiilor statului de drept de către guvernul de la Budapesta.

În acest document nu este menționată nicio durată a suspendării.

Criticile la adresa premierului Viktor Orban s-au intensificat în ultima perioadă, la nivel european.

Liderul FIDESZ a fost acuzat, nu de puține ori, că stilul său autoritarist de guvernare încalcă principiile statului de drept.

Corespondentul TVR la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu, a analizat situația la emisiunea LUMEA AZI:

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite