Suspect de terorism prins în Argeș. Românul ar fi pregătit un atentat la o bază militară din țară

29 iunie 2017, 08:36

Ionuţ Cătălin Bălan, zis „Ibrahim”, a muncit în Spania şi Franţa aproape 8 ani. Acolo a făcut şi închisoare pentru furt. În detenţie ar fi cunoscut adepţi ai Statului Islamic.

Când s-a întors în România, în 2015, era radicalizat.

A început să posteze pe Facebook fotografii cu ISIS şi filmuleţe cu decapitări şi alte astfel de atrocităţi.

În plus, Ibrahim ar fi strâns informaţii despre căile de acces şi îngrădirea unei baze militare din România. Ar fi vrut să transmită informaţiile celulei teroriste la care aderase şi ar fi plănuit un atentat la baza militară.

Complicii lui, adepţi ai ISIS, au revendicat atentatul de la Bataclan de la Paris din noiembrie.

Joi, procurorii DIICOT au făcut 3 percheziţii în Argeş şi l-au ridicat pe Ibrahim de pe stradă.

El locuieşte împreună cu mama lui şi cu copilul de 4 ani în localitatea Mușătești, de lângă Piteşti.  Băieţelul ar putea fi luat în custodie de Protecţia Copilului, întrucât mama lui şi-a părăsit familia, iar bunica nu are niciun venit.

Dacă va fi găsit vinovat, suspectul de terorism ar putea primi până la 20 de ani de detenţie.

___________________

Anchetatorii au aflat fiecare mișcare a suspectului din ultimii doi ani și legăturile periculoase pe care le avea.

Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a confirmat faptul că un cetățean român a fost ridicat de procurorii Direcției fiind suspectat de aderare la o organizație teroristă aflată în străinătate.

Suspectul era monitorizat de serviciile de informații încă de acum doi ani.

„SRI, precizări pentru Știrile TVR: Bărbatul din Argeș era într-un proces avansat de auto-radicalizare”

Cătălin Ionuț Bălan are 39 de ani și este dintr-o comună de lângă Pitești, județul Argeș. El s-ar fi auto-radicalizat în 2015, după ce înainte a locuit și a lucrat timp de opt ani în Franța, unde a făcut închisoare pentru furt. În închisoarea din Franța, el ar fi întâlnit jihadiști și s-ar fi auto-radicalizat, a transmis corespondentul TVR Alex Costache.

Cătălin Ionuț Bălan este acuzat de DIICOT de două infracțiuni: propagandă jihadistă și transmiterea de informații către o grupare teroristă activă.

Bărbatul este bănuit că a promovat, pe rețelele de socializare, mesaje de propagandă, și a furnizat informaţii despre obiectivele vizate de gruparea teroristă DAESH. Din toamna anului trecut a postat și înregistrări cu atacuri şi execuţii ale grupării cu intenția de a câștiga noi adepți.

„Suspectul zis „Ibrahim”, începând cu luna noiembrie 2016, a utilizat și/sau utilizează și în prezent, pe o rețea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum și înregistrări cu atacuri ale DAESH și execuții, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o”, precizează DIICOT într-un comunicat de presă.

Anchetatorii susțin că el s-a deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României pentru a studia căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit.

De asemenea, suspectul era în legătură și cu o grupare pro-jihadistă, bănuită că ar avea legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.

„13 noiembrie 2015, Paris: cel mai sângeros atac din Europa ultimilor 40 de ani, după Madrid 2004. Stare de urgenţă în Franţa”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite