Acord în coaliție. Prețurile la pompă vor fi compensate de Guvern cu 50 de bani pe litru. Măsura se va aplica pentru trei luni

Prețurile la pompă vor fi compensate de Guvern cu 50 de bani pe litru
Prețurile la pompă vor fi compensate de Guvern cu 50 de bani pe litru
23 iunie 2022, 12:26

Guvernul compensează preţurile carburanţilor! Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că fiecare litru de carburant va costa cu 50 de bani mai puţin. Măsura este valabilă trei luni, iar compensarea va fi trecută pe fiecare bon fiscal emis la alimentări.

Social democraţii au transmis că susţin măsura, dar consideră că varianta propusă de ei era mai bună.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că reducerea accizelor la carburanţi nu se poate face şi nu este posibilă plafonarea directă sau subvenţionarea preţului, menţionând că premierul Nicolae Ciucă l-a asigurat că suma necesară pentru compensarea cu 50 bani poate fi suportată de la buget.

Mecanismul prin care se va face reducerea prețurilor la pompă a fost prezentat de premierul Nicoale Ciucă.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă: Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin pentru carburanți, am identificat o soluție de compensare cu 50 de bani, care se va aplica direct la pompă.

 

Compensarea va fi aplicată timp de 3 luni și va fi evidențiată pe bonul fiscal, a spus prim-ministrul.

Valoarea pachetului de compensare este de 2 miliarde de lei

Am luat decizia să aplicam această măsură, care a fost adoptată și de alte tari, precum Spania și Franța, și care implică responsabilitatea Guvernului, dar și a industriei petroliere, a adăugat liderul de la Palatul Victoria.

Compensarea parțială a prețului carburanților va dura cel puțin trei luni.

Jumătate din aceasta reducere va fi decontată de la bugetul de stat printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori și ministerele de resort.

Aceasta este o măsură este de protejare a cetățenilor și a firmelor în fața creșterii inflației și a efectelor produse de crizele multiple pe care le traversăm în acestă perioadă, a subliniat Nicolae Ciucă.

După perioada de trei luni în care se va aplica compensare prețurilor, guvernanții vor face o nouă analiză pentru a stabili dacă este oportună continuarea ei.

Premierul a subliniat că fondurile alocate investițiilor statului nu vor fi afectate de noua măsură, păstrându-se ținta de 7% din PIB destinate acestora.

Decizia este luată în interiorul coaliției de guvernare, cu acordul liderilor PNL, PSD și UDMR.

Banii pentru compensare nu provin din fonduri europene, ci din bugetul de stat.

Premierul Nicolae Ciucă a atras atenția că razboiul din Ucraina este departe de a se fi terminat și prețurile vor continua să crească în perioada imediat următoare, iar creșterile vor impacta și prețul la carburanți.

Măsura de compensare ar urma sa fie discutată săptămâna viitoare într-o ședință tehnică și apoi adoptată printr-o ordonanță de urgență în ședința de Guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă