Surse TVR Info: Acord în coaliție pentru o piață a energiei semi-reglementată. Cât vom plăti pentru facturi, în această iarnă

9 noiembrie 2022, 21:00

O mare presiune asupra bugetului o va avea şi majorarea pensiilor, un alt subiect ce trebuie tranşat în coaliţie de PSD, PNL şi UDMR.

Conform surselor TVR INFO, se pare că la nivelul coaliției de guvernare s-a ajuns la un acord de principiu, urmând ca, poate până mâine, să fie redactat textul viitorului act normativ, astfel încât să ajungă pe masa guvernului săptămâna viitoare. Potrivit surselor noastre, mai este de lucrat la acest draft de ordonanță, pentru a o corela cu celelalte texte legislative aflate în momentul de față în vigoare, iar potrivit acelorași surse s-a ajuns la un acord pe ideea unui piețe semi-reglementate.

Dacă, inițial, social-democrații nu doreau să audă de o piață semi-reglementată, potrivit surselor TVR INFO, astăzi s-a acceptat ideea acestei piețe semi-reglementate, în care 80% din necesarul de energie să fie vândut cu un preț plafonat, iar 20% să fie lăsat la liber pe piața bursieră.

În ceea ce privește cei 80%, avem, în momentul de față, câteva plafoane care vor fi menținute și după data de 1 ianuarie 2023. E vorba de acel plafon de 0,68 lei/kilowat pentru gospodăriile care consumă până într-o sută de kilowați și acel plafon de 0,80, care va fi menținut pentru cei care consumă până la 255 kilowați lunar.

În cazul gospodăriilor casnice, care consumă mai mult de această valoare, se va aplica, potrivit surselor noastre, un preț maximal de 1,3 lei/kw, care se va menține și în cazul marilor operatori economici, în special din zona industriei, iar un preț mai scăzut, de doar 1 leu/kw se va aplica pentru IMM-uri, pentru serviciile de utilități publice și pentru industris alimentară.

 

 

A mai existat o discuție, dacă să se acorde sau nu și compensări de la bugetul de stat, pentru actorii de pe piața de energie, iar în momentul de față avem un semnal, liderul PSD, Marcel Ciolacu, se pare că este de acord să se acorde o astfel de compensare, dar numai pentru prețul de producție, numai pentru cei care produc energie.

Se mai așteaptă ca, la nivelul Parlamentului, să se extindă aceste prețuri mici și pentru unele categorii defavorizate, precum familiile monoparentale.

Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat că ”Avem un draft lucrat în acest moment. L-am mai avut în discuție cu prim-ministrul, cum este și normal, n-am avut plăcerea să discut și cu ministrul Energiei. Poate secretarul general al Guvernului a avut această plăcere, eu nu”.

Este vorba de o ordonnata de urgență pe care urmează s-o promoveze guvernul cu modul de reglementare, aproximativ 80 % din piață, să existe un preț maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preț maximal. Rămân în continuare 0,68, 0,8, 1 la IMM-uri, industrie alimentară și în Parlament vom veni cu amendamente pe Legea 119 cu cele promise serviciile de utilități publice, companiile de apă, tramvaie, metrou. S-a uitat de biserici și toate cultele religioase, care își desfășoară legal activitatea pe teritoriul României.”

Râmâne de discutat între liderii coaliției, poate săptămâna viitoare, și problema ajutorului de lemne, pe care n-au reușit astăzi să o abordeze. Aici, PSD dorește modificarea actualei legislații pe zona de ajutoare pentru încălzire, astfel încât numărul beneficiarilor acestui ajutor să se tripleze, să ajungă la 1,5 milioane, ceea ce înseamnă că trebuie să se mute acel plafon de venituri pe familie sau pe persoană puțin mai sus decât în moetul de față.

În ceea ce privește pensiile, urmează o altă ședință de coaliție pentru a se stabili dacă se merge cu o creștere până la 15% sau doar de 11,98% plus alte ajutoare, așa cum doresc cei de la PSD.  Adică, pentru pensionarii cu venituri mici să se acorde ajutoare de tip one-off, de câteva sute de lei, timp de trei luni, mai ales în această perioadă de iarnă, pentru a reuși treacă cu bine peste efectul creșterii prețurilor la energie și încălzire.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite