Surse TVR INFO | Subvenţionarea preţului la motorină și la benzină, prelungită încă trei luni. Coaliţia a decis și plafonarea la 500 de lei pentru un metru cub de lemn de foc. Exportul va fi interzis

19 septembrie 2022, 10:00

UPDATE Coaliția reunită la sediul Guvernului a stabilit că prețul benzinei și al motorinei vor fi compensate cu 50 de bani până la 31 decembrie. Impactul pentru prelungirea măsurii cu 50 de bani la carburanți este de 175 milioane de lei. Totodată, Coaliția a decis să pună în practică plafonarea la 500 de lei a prețului pentru m3 a lemnului de foc de la Romsilva, cât și interzicerea exportului.

UPDATE  Liderii PNL și PSD iau în calcul o majorare a sumelor de bani alocate acestor plafonări în energie, însă sunt mai mulți producători – din industria berii, farmaceutică, industria băuturilor răcoritoare – care cer plafonări la energia electrică. Drept urmare, premierul Nicolae Ciucă, potrivit unor surse, le-ar fi cerut miniștrilor ca, în zilele următoare, fiecare să vină cu un plan al finanțelor pe care le dețin, pentru a vedea ce bani are Executivul, astfel încât să vadă spre ce domenii mai poate aloca bani pentru plafonarea energiei electrice.

Urmează o ședință a Coaliției în această seară, de la ora 17.00, acolo unde va fi discutată această situație.

Liberalii au discutat și despre schema de compensare a carburanților, pentru că acolo este vorba despre  acea sumă de 50 de bani alocată de Guvern pentru un litru de carburant, iar liberalii își doresc să prelungească această schemă de compensare și după 1 octombrie, însă doar pentru motorină, asta pentru că prețul este mai mare. De cealaltă parte, social-democrații nu acceptă această situație, spun că ar fi o discriminare și că așteaptă cifrele din partea liberalilor, mai apoi ar urma să ia o decizie.

CITIȚI ȘI:  Virgil Popescu: Am văzut acele facturi mari la energie; fac apel la ANRE să-şi facă treaba

––

UPDATE

Premierul Nicolae Ciucă, declarații după ședința PNL:

–-

Liberalii se reunesc, de la ora 11.00, într-o ședință în care vor discuta despre modificările aduse ordonanţei de urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie, în condițiile în care au venit noi solicitări pentru plafonare, de la reprezentanții cultelor și de la furnizorii de utilități. Legea de aprobare a ordonanţei se află în comisiile de specialitate din Senat, după ce săptămâna trecută au fost depunse zeci de amendamente.

La ședința PNL, ar urma să se discute modificările la OUG-ul pe energie, modificări care se vor face chiar în această săptămână, în Parlament. Legea de aprobare a ordonanței se află în comisiile de specialitate din Senat , iar săptămâna trecută au fost depuse zeci de amendamente la această lege, pentru că sunt foarte mulți și din alte domenii care cer să existe o plafonare a prețului la energie, precum furnizorii de utilități, reprezentanții instituțiilor de cult, dar și cei care lucrează în industria băuturilor răcoritoare – producătorii de bere sau apă minerală, Colegiul Farmaciștilor.

Potrivit surselor, premierul Ciucă va cere ca, în următoarele zile, miniștrii să vină cu bugetul pentru această parte a ordonanței, pentru a vedea câți bani sunt și către ce domenii pot fi distribuiți aceștia.

În această ședință, se va discuta și despre ordonanța privind plafonarea prețului lemnelor. Au existat plângeri din partea aleșilor locali din Transilvania, Banat care au spus că sunt prețuri foarte mari și oamenii nu pot suporta aceste tarife.

Totodată, în ședința PNL se discută și despre o posibilă prelungire a schemei de ajutor pentru carburanți, s-a aplicat o schemă de 50 de bani pentru litrul de carburant. Potrivit surselor, este posibil ca această schemă să rămână în vigoare, însă doar pentru motorină, pentru că aici au explodat prețurile.

De la ora 17.00, va avea loc o ședință a Coaliției.

CITIȚI ȘI: Iarna facturilor. Cinci calcule pe care Uniunea Europeană le face pentru a reduce costurile energiei

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă