Surse TVR INFO – Lista modificărilor la Codul fiscal: supraimpozitarea viciilor, creșterea impozitului pe dividende, eliminarea unor excepții. Impozitarea progresivă și taxarea marilor companii ies din discuție

27 iunie 2022, 20:31

Până la finalul săptămânii, guvernul promite să facă lumină în ceea ce privește modificările la Codul Fiscal. Negocierile în coaliție au durat mai multe săptămâni și, potrivit surselor TVR INFO, s-a ajuns la un consens.

La buget vor ajunge mai mulți bani din supraimpozitarea viciilor.

Accizele pe tutun și alcool vor crește, iar la băuturile carbogazoase cu zahăr, TVA va ajunge la 19%.

Pentru câștigurile din jocuri de noroc, impozitul va fi 40%.

Mai mult ar urma să plătim și pentru mâncarea la restaurant sau livrările la domiciliu, pentru că TVA va crește de la 5 la 9%.

La ultimele negocieri, PNL și PSD au bătut în cuie strategia.

Șeful liberalilor, Nicolae Ciucă, a anunțat că nu va renunța la cota unică și nu va accepta taxarea marilor companii. În acest caz, social-democrații au fost nevoiți să își nuanțeze abordarea.

PNL și PSD au negociat intens și impozitarea dividendelor. Social-democrații reușesc să crească procentul de la 5 la 8%, dar nu cum și-ar fi dorit inițial, cu până la 16%.

Liberalii și social democrații sunt de acord cu eliminarea unor excepții din Codul Fiscal.

Astfel, scutirea de impozit pentru salariile din IT, agricultură și construcții ar urma să se aplice salariilor de până la 10 mii de lei, și nu până la 30 mii de lei, cum este în prezent.

Modificările Codului fiscal urmează să fie aprobate prin ordonanță de urgență.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite