Surse oficiale: Klaus Iohannis a prezentat președintei Comisiei Europene situația dificilă în care sunt fermierii români și a cerut reanalizarea, după ce s-a decis că vor primi compensații doar 10 milioane de euro

În marja Consiliului European, președintele României, Klaus Iohannis, a prezentat președintei Comisiei Europene situația dificilă în care se află fermierii români, care trebuie sprijiniți ca urmare a pierderilor suferite, spun surse oficiale.

23 Martie 2023, 21:54 (actualizat 23 Martie 2023, 22:48) Știrile TVR |
Klaus Iohannis, la Bruxelles

Președintele Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de către Comisie a situației, după ce s-a decis că România va primi doar 10 milioane de euro din rezerva UE drept compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina.

Președinta von der Leyen a anunțat, în timpul reuniunii Consiliului European, că CE va reanaliza și va reveni asupra cifrelor pentru România.

Înainte de participarea la reuniunea Consiliului European de primăvară, Klaus Iohannis a declarat că este posibil ca datele furnizate de Ministerul Agriculturii să nu fi fost "gândite profund". Iar Comisia Europeana ar fi trebuit să ţină cont de "sacrificiile imense" făcute pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii.

Comisia Europeană a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea "pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase" venite din Ucraina şi "limitarea impactului dezechilibrelor pieţei".

A fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. În plus, CE autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 30°C 28°C
CLUJ 28°C 26°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 27°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI