Surse guvernamentale: Dacă Rusia oprește de tot robinetul către Europa, în România livrarea de gaze către populație nu va fi afectată. Expertul în energie Ionuț Purica: Populația are prioritate

Autoritățile din toate țările europene caută modalități de a stopa creșterea prețurilor, dar în același timp se gândesc și la anotimpul rece, atunci când consumul va fi mult mai mare decât în această perioadă. Întrebarea pe care ne-a punem cu toții este dacă vom avea energie și gaze suficiente. Va avea de suferit România în cazul în care Rusia oprește de tot robinetul către Europa? Potrivit unor surse guvernamentale, una dintre variante este ca în România livrarea de gaze către populație să fie ca până acum, însă în cazul marilor operatori economici, cantitatea să fie limitată. Invitat la INFO PLUS, expertul în energie Ionuț Purica a răspuns acestor îngrijorări.

07 Iulie 2022, 12:20 (actualizat 07 Iulie 2022, 13:19) Știrile TVR |
Ionuț Purica: Noile tehnologii, soluție pe termen mediu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"În condițiile în care suntem practic într-un război economic cu Federația Rusă, nu mai vorbesc de Ucraina și componenta militară, ne găsim în situația în care strategia de securitate începe să primeze. După cum vedeți, Germania își dă drumul la centralele pe cărbune șamd. În context, România se găsește din punct de vedere al prevederilor acestei strategii (a securității energetice a Uniunii Europene n.r.) pe locul 2, în frunte, nu cum stăm de obicei, mai la sfârșit, din țările UE, pentru că avem pe energie electrică un portofoliu foarte variat - avem și hidro, și nuclear, și cărbune, și hidrocarburi, și regenerabile, și tot. Și avem și rezervele noastre proprii de gaz natural. Evident, în condițiile în care ne găsim, cum spuneam, trebuie să creștem producția din rezervele interne în teritoriu și se poate face cu constantă de timp mică, să aducem, și au început deja și e lăudabil că intră primele cantități de gaz natural din offshore-ul Mării Negre, și, bineînțeles, suntem pe termen mediu, dacă vreți, în situația să introducem tehnologii nucleare, care recent au fost considerate ca tehnologii sustenabile, tehnologii durabile, de către Parlamentul European în sistemul nostru - vorbesc de unitățile 3, 4 Cernavodă, reactoare mici, modulare, șamd", a pus ipoteza în context expertul în energie Ionuț Purica, pentru INFO PLUS.

"Ei bine, în condițiile astea, dacă pe partea de gaz, vorbim de acum, există o situație în iarnă în care cantitățile de gaz, cu toate că importul de gaz la noi e de ordinul a 15%, uneori 20, dar de cele mai multe ori în zona 10-15%, poate chiar și mai puțin în anumiți ani, dacă există o situație de indisponibil de gaz, și au fost situații în care temperaturile scăzute au afectat presiunea în conducte, populația are prioritate, ca întotdeauna, astfel încât e puțin probabil să credem că vom ajunge într-o situație în care rezidențialul să nu mai aibă disponibil de gaz natural. Evident, trebuie să umplem rezervoarele, suntem (...) la ordinul a 49% acum", a explicat Purica.

Diversificarea surselor de gaz este necesară, "așa cum avem un portofoliu diversificat de energie electrică".

Intervenția integrală, în secțiunea VIDEO

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 31°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 29°C 29°C
BRASOV 29°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI