Surse guvernamentale: Culisele negocierilor intrării României în Schengen. Austria nu a semnalat că s-ar opune aderării ţării noastre. Cronologia evenimentelor

11 decembrie 2022, 12:39

Austria chiar a transmis constant că apreciază contribuția importantă a României la protecția frontierelor externe ale UE și că susține obiectivul ţării noastre de aderare la Schengen.

Partea austriacă nu a transmis în contactele bilaterale cu România,între 6 iulie 2021 și 18 noiembrie 2022, că ar fi probleme legate de aderarea României la Schengen.

Cronologia contactelor bilaterale România – Austria

6 iulie 2021

Preşedintele federal al Austriei a decorat doi ofițeri de politie români pentru merite deosebite în combaterea criminalității şi soluționarea unor cazuri grave. Decoraţiile au fost acordate pentru rezultate deosebite în activitatea de combatere a criminalităţii transnaţionale şi cooperare operativă excelentă.

17 septembrie 2021

Vizita ministrului federal pentru UE și Constituție, Karoline Edtstadler, la București.

Tema aderării României la spațiul Schengen a fost abordată atât de către ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cât și de secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei.

Ministrul austriac a apreciat contribuția importantă a României la protecția frontierelor externe ale UE și a exprimat susținerea pentru aderarea ţării noastre la Schengen. A recunoscut că acest proces care vizează și Croația este unul lent și că ar trebui întreprinse demersuri.

Tot în 17 septembrie 2021, în cadrul întrevederii consilierului prezidențial, Leonard Orban, cu ministrul afacerilor europene, Karoline Edtstadler (ÖVP), la București, partea austriacă a arătat că susține aderarea României la Schengen (a asigurat că va da și declarații de presă în acest sens), iar extinderea spațiului Schengen trebuie pusă mai rapid pe agendă.

23 septembrie 2021

Ambasadorul României a avut o întrevedere cu Axel Kassegger, deputat FPÖ şi vicepreședinte al Comisiei de politică externă a Consiliului Național privind evoluția relațiilor bilaterale. Nu a fost semnalată de partea Austriei nicio problemă legată de poziția Vienei privind extinderea Schengen.

În perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2021, la Klagenfurt, ambasadorul României a avut discuții cu primarul Christian Scheider şi cu guvernatorul landului Carintia, Peter Kaiser, despre cooperarea bilaterală şi între autoritățile locale din cele două state, ocazie cu care nu au fost semnalate probleme venind din partea austriacă.

13 octombrie 2021

Ambasadorul României a avut o întrevedere cu Reinhold Lopatka (ÖVP), președintele Comisiei de Afaceri Europene din Consiliul Național. Austria nu a semnalat, nici de această dată, probleme legate de extinderea spaţiului de liberă circulaţie.

25 noiembrie 2021

Ambasadorul Emil Hurezeanu s-a întâlnit cu ministrul federal de interne, Karl Nehammer, actualul cancelar federal. Nehammer a mulţumit pentru sprijinul acordat de România în problema gestionării migraţiei secundare, fiind singura ţară în care Austria transferă, fără sincope, migranţi în baza procedurilor Dublin.

Nehammer a solicitat sprijin punctual, pe linie de migraţie ilegală, concretizat de România prin conlucrare pentru combaterea activităţii călăuzelor, oferta de primire a unor poliţişti austrieci la Nădlac, controale comune cu poliţiştii unguri şi români, trimiterea unui lucrător român la Joint Cooperation Platform (Viena), trimiterea unui lucrător la Punctul de Contact de la Oradea, aspecte reluate cu ocazia unei întrevederi la nivel de ministru între succesorul lui Nehammer, Gerhard Karner, la Viena, şi omologul român în ianuarie 2022.

Karl Nehammer a transmis o scrisoare de felicitare pentru numirea în funcție a ministrului român de Interne, Lucian Bode, în care sunt menţionate excelentele relații și cooperarea strânsă în special pe migrație și securitate, printre altele în cadrul Salzburg Forum și la nivel european. Nehammer subliniază că acțiunile comune au condus la succese remarcabile pe linie de combatere a crimei organizate și a traficului de persoane.

15 decembrie 2021

În contextul bunei cooperări pe linie de afaceri interne, a avut loc, la sediul Ambasadei, un eveniment dedicat solidarității sociale și umane pe timp de criză medicală/umanitară. La eveniment au participat inclusiv reprezentanți ai Ministerului Federal de Externe (secretar general/vice-ministru Peter Launsky-Tieffenthal) și ai Ministerului Federal de Interne. Din partea României, a participat secretarul de stat pentru situații de urgență din cadrul MAI, dr. Raed Arafat. În numele Departamentului pentru Situații de Urgență al MAI, secretarul de stat a acordat o decorație lui Christian Kroll, responsabil situații de urgență din cadrul Ministerului Federal de Interne.

Deși evenimentul a fost dedicat foarte bunei colaborări între ministerele de Interne român şi austriac pe perioada pandemiei, reprezentanții austrieci ai MAI/MAE nu au ridicat în niciun moment tema migrației/Schengen ca potențială problemă în relația bilaterală.

16 decembrie 2021

În cadrul întrevederii la sediul MAE austriac, dintre ambasadorul României și directorul politic Gregor Kössler, partea austriacă a remarcat că Viena a sprijinit de fiecare dată România privind aderarea la spațiul Schengen.

24 ianuarie 2022

Întâlnire de lucru a ministrului de Interne, Lucian Bode cu omologul său austriac, Gerhard Karner, la Viena. Karner a subliniat sprijinul ţării sale pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi a mulțumit pentru colaborarea operativă pe linie de combatere a migraţiei ilegale şi a călăuzelor, precum şi pentru preluarea migranţilor secundari prin procedura Dublin, din Austria în Romţnia. Ministrul Karner a oferit directorului general de relaţii internaţionale din Ministerul român de Interne o înaltă decoraţie din partea Preşedintelui federal al Austriei pentru cooperarea bilaterală pe dosare europene majore. Marele însemn de onoare a fost acordat de preşedintele federal Alexander Van der Bellen domnului Mihai Cătălin Necula, director general pentru afaceri europene din cadru Ministerului de Interne.

În 3 februarie şi 7 iulie 2022 au avut loc întrevederi bilaterale ale ambasadorului României la Viena cu directorul Bundeskriminalamt Austria, Andreas Holzer. În ambele ocazii, Holzer şi-a exprimat satisfacţia pentru relaţia de cooperare operativă bilaterală cu România şi a evidenţiat utilitatea continuării la acelaşi nivel a cooperării.

10 februarie 2022

Întrevederea directorilor politici din cadrul MAE român și austriac de la Viena. Nici de această dată, transmit surse guvernamentale, Austria nu a semnalat probleme legate de extinderea Schengen cu România.

În perioada 21-22 februarie 2022 a avut loc Conferinţa ministerială JCP, pe linie de migraţie ilegală, la care MAI a fost reprezentat la nivel de secretar de stat, unde s-a subliniat, din nou, utilitatea conlucrării apropiate cu statele de pe traseul rutei balcanice, care nu include România. Ministrul de Interne Karner a transmis o scrisoare de mulțumire pentru sprijinul profund și remarcabil pe care l-a acordat România în calitate de partener de la înființarea JCP precum și pentru sprijinul constant în implementarea eforturilor comune.

23 februarie 2022

Ambasadorul României a participat la constituirea Grupului de prietenie Austria-România și Bulgaria din Parlamentul austriac.

24 februarie 2022

Ambasadorul României a avut discuții cu primarul orașului Salzburg, Harald Preuner (ÖVP), şi guvernatorul landului Salzburg, Wilfried Haslauer (ÖVP), fiind subliniată strânsa cooperare între autoritățile centrale, regionale şi locale din România şi Austria. Schimburile comerciale şi puternica prezență investițională austriacă în România au constituit principalele teme ale dialogului purtat cu Manfred Rosenstatter, vicepreședintele Camerei Economice a landului. Nu a fost semnalată de partea austriacă nicio problemă legată de poziția Vienei privind extinderea Schengen cu România.

3 martie 2022

Ambasadorul României a participat la reuniunea HoMS organizată de Ambasada FR la Viena. Invitat din partea Austriei a fost cancelarul federal, Karl Nehammer.

7 aprilie 2022

În cadrul consultărilor bilaterale româno-austriece, la nivel de secretar de stat, de la București, partea austriacă (Peter Launsky-Tieffenthal) a reafirmat susținerea Vienei pentru aderarea ţării noastre la spațiul Schengen, apreciind în mod deosebit acțiunea responsabilă și solidară a României de gestionare a situației de la frontiera cu Ucraina și de acordare a sprijinului necesar pentru refugiații ucraineni.

La 25 mai 2022, în contextul aniversării a 15 ani de la aderarea României și Bulgariei la Uniunea Europeană, ambasadele celor două țări în Austria au organizat, în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene la Viena și Societatea Austriacă pentru Politici Europene (ÖGfE), o conferință cu tema „Bilanțul celor 15 ani de la aderarea României și Bulgariei la UEˮ, în format hibrid. În discursul său, ambasadorul României a punctat importanța aderării României la spațiul Schengen.

În perioada 31 mai – 1 iunie 2022 a avut loc vizita directorului Bundeskriminalamt Austria, Andreas Holzer, la Bucureşti, finalizată cu succes, pentru ambele părţi.

Cu acest prilej au fost stabilite propuneri concrete de cooperare aprofundată, care au inclus combaterea migraţiei ilegale şi a activităţii călăuzelor.

23 septembrie 2022

Întâlnire de lucru între prim-colaboratorul Ambasadei României și atașatul de interne cu Tamara Kerbl, director de relații internaționale la Ministerul federal de Interne. A fost abordat dosarul Schengen, ocazie cu care a fost confirmată poziția cunoscută a Austriei de susținere a României, aprecierea pentru rezultatele pozitive ale evaluărilor, inexistența unei dezbateri în spațiul public pe tema extinderii Schengen, fiind transmis că Austria va susține punerea subiectului pe agenda JAI și așteaptă concretizarea aderării.

12 octombrie 2022

Şeful Poliţiei Române s-a întâlnit cu şeful Departamentului Siguranţă Publică din Ministerul austriac de Interne (BMI), ocazie cu care au fost reluate priorităţile de operaţiuni specifice, pe linie de migraţie ilegală, combaterea criminalităţii, schimburi de

experienţă, măsuri comune pe linie de supravegheri operative şi intervenţii speciale. Discuţiile au fost foarte bune, fiind stabilite măsuri concrete de colaborare specifică, inclusiv printr-un proiect în care Austria a cerut sprijinul României pentru o aplicaţie comună pentru combaterea călăuzelor în Balcanii de Vest, propunere acceptată pe loc de partea română.

24 octombrie 2022

Ministrul de Interne Karner a mulţumit printr-o scrisoare adresată ambasadorul român la Viena pentru invitaţia la recepția ZN 2022. Ocazie cu care Karner reiterează excelenta cooperare bilaterală între cele două țări. Menționează faptul că Austria are în România un partener de încredere și că este recunoscător pentru acest lucru.

25 octombrie 2022

Scrisoare de felicitare a ministrului Karner adresată ministrului român de Interne, Lucian Bode. Transmite aprecierea sa pentru cooperarea apropiată și de încredere între cele două ministere în domeniul siguranței naționale, atât la nivel bilateral, cât și la nivel multilateral. Încheie prin a transmite că cele două țări au o relație bilaterală tradițional excelentă și de prietenie.

28 octombrie 2022

Întrevedere la nivel de prim-colaborator cu Peter Webinger, director general pentru străini și azil în Ministerul federal al Internelor. Discuții despre provocările legate de creșterea fluxului migrației ilegale, probleme în ceea ce privește gestionarea internă a acestora. România nu a fost amintită drept potențială sursă sau țară de tranzit a migrației ilegale, s-a discutat doar despre Serbia și Ungaria.

11 noiembrie 2022

Cu prilejul Zilei Armistițiului şi Veteranilor de război, care marchează sfârșitul Primului Război Mondial, și a finalizării lucrărilor de reamenajare a cimitirului militar românesc din Zwentendorf (Austria Inferioară), Ministerul federal de Interne, împreună cu Ambasada României la Viena şi Biroul Atașatului Apărării au organizat o ceremonie militară şi religioasă de comemorare a militarilor români căzuți în timpul Primului Război Mondial și înmormântați în acest cimitir.

La ceremonie au participat șeful departamentului de istorie din cadrul Ministerului federal de Interne, Stephan Mlczoch, colonelul Michael Lippert, șeful de stat major al Comandamentului Militar din Austria Inferioară. Oficialii austrieci s-au exprimat în mod pozitiv cu privire la excelenta cooperare pe linie de afaceri interne.

16 noiembrie 2022

Delegaţiile participante la Forumul Salzburg de la Bucureşti, inclusiv cea austriacă, au anunţat susţinerea eforturilor României, Bulgariei şi Croaţiei pentru aderarea la spaţiul Schengen la JAI din decembrie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite