Surse europene: „Ne așteptăm ca România să continue să lucreze la implementarea reformei pensiilor, pe care o vom evalua în contextul viitoarelor cereri de plată”. Pensiile militare, incluse în cele speciale

18 noiembrie 2022, 08:49

„România a depus un plan național de redresare și reziliență care, în urma unei evaluări pozitive din partea Comisiei Europene, a fost aprobat de Consiliu. Acest acord – decizia de punere în aplicare a Consiliului și anexa – specifică etapele și țintele obligatorii din punct de vedere juridic legate de diferite reforme și investiții pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a obține plățile respective. Plafonul de 9,4% PIB (adică nivelul cheltuielilor în 2021) face parte din măsura privind Reforma sistemului public de pensii. Această măsură prevede adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii, cu asistență tehnică, care să înlocuiască actuala lege a pensiilor (Legea 127/2019)”, precizează surse de la Bruxelles.

VEZI și Situația pensiilor speciale trebuie tranșată până la sfârșitul anului, potrivit angajamentelor din PNRR. Recomandări ale Băncii Mondiale. Marea problemă: pensiile armatei-pensii ocupaționale vs. speciale

Anexa la Decizia de implementare emisă de Consiliu pentru aprobarea planului României precizează că „un obiectiv al noii legislații va fi menținerea cheltuielilor publice totale brut cu pensiile (inclusiv toate schemele publice de pensii existente) stabile pe termen lung (2022-2070) la 9,4% din PIB, inclusiv un mecanism de frână în cazul depășirii plafonului de cheltuieli”, amintesc aceleași surse.

„Ne așteptăm ca România să continue să lucreze la implementarea acestei reforme, pe care o vom evalua în contextul viitoarelor cereri de plată ale României”, subliniază sursele europene.

„O etapă specifică (215), care are termen limită la sfârșitul anului 2022, se referă la revizuirea pensiilor speciale, care includ pensiile militare. Aceasta face parte din reforma mai amplă a sistemului public de pensii, care este un element cheie al PNRR al României. Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape va fi evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată”, adaugă aceleași surse.

Renegociere PNRR: Disciplină financiară, în loc de procentul stabilit. Cu cât vor crește pensiile, după ce Guvernul a asigurat că acest lucru se va întâmpla, de la 1 ianuarie

În privința calendarului asumat de România, sursele europene precizează că „anexa la Decizia de implementare emisă de Consiliu oferă date indicative până la care trebuie atins un reper sau o țintă. Pentru noua lege a pensiilor (Etapa 214) acesta este T1/2023. Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape va fi evaluată de Comisie în contextul celei de-a patra cereri de plată”.

VEZI și Premierul nu vrea renegocierea PNRR, ci doar o ajustare

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă