CCR: Alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului a fost nelegală

22 ianuarie 2020, 13:25

Curtea Constituțională a admis cu majoritate de voturi contestația făcută de mai mulți senatori privind alegerea lui Teodor Meleșcanu președinte al Senatului. Meleșcanu nu se grăbește să lase liber locul și nici nu exclude să candideze din nou pentru această funcție.

Călin Popescu Tăriceanu salută decizia Curții și pune sub semnul întrebării legalitatea actelor semnate de Teodor Meleșcanu.

Acum, partidele parlamentare fac calcule și negocieri să obțină funcția de președinte al Senatului după ce locul va rămâne vacant.

Printr-un comunicat, PSD anunță că a luat act de decizia Curții Constituționale și că va veni cu o propunere pentru funcția de Președinte al Senatului.

Acum 5 luni, Teodor Meleșcanu a fost ales în fruntea Senatului cu susținerea și voturile social-democraților. A candidat însă împotriva deciziei grupului din care făcea parte, ALDE, condus de Călin Popescu Tăriceanu. ALDE, PNL, PMP și UDMR au contestat demult la Curtea Constituțională instalarea lui Teodor Meleșcanu în fruntea Senatului, dar judecătorii au amânat de mai multe ori luarea unei decizii.

ACTUALIZARE Președintele Senatului, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri că îşi va asuma prerogativele pe care le are în acest moment până la publicarea în Monitorul Oficial al României a deciziei CCR în cazul său şi a motivării acesteia.  „Până la publicarea în Monitorul Oficial, eu îmi asum în continuare prerogativele pe care le am”, a spus Meleşcanu, precizând că după publicare vor fi făcute „consultările politice necesare pentru a găsi cea mai bună soluţie în acest caz”.

_______________________________

CCR a dezbătut, miercuri, sesizarea de neconstituționalitate a parlamentarilor ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați privind alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului.

Judecătorii Curții au amânat în mai multe rânduri această sesizare.

Sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Senatului nr.36 din 10 septembrie 2019 pentru alegerea președintelui Senatului a fost formulată de 33 de senatori, membrii ai grupului parlamentar al Partidului Alianței Liberalilor și Democraților, ai grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, ai Grupului parlamentar al Partidului Mișcarea Populară, ai grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, precum și de senatori neafiliați.

Teodor Meleșcanu a fost ales pe 10 septembrie 2019, la propunerea PSD, președinte al Senatului. Ca urmare a alegerii lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, cu susținerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite