Surse: Unul dintre documentele publicate de ministrul Justiției are caracter secret. Tudorel Toader: Documentul nu este confidențial

Acuzaţii şi controverse după ce ministrul Justiţiei a publicat, pe site-ul instituţiei, raportul prin care cere revocarea şefei DNA. Una dintre anexe ar conţine un document secret, susţin surse judiciare. Iar publicarea acestuia ar încălca legea. Tudorel Toader respinge acuzaţiile şi consideră că a procedat corect.

24 Februarie 2018, 14:52 (actualizat 24 Februarie 2018, 19:42) Știrile TVR |
Controverse în jurul unui document făcut public de ministrul Justiției
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Printre documentele publicate de ministrul Justiției pe site-ul instituției, odată cu raportul prin care propune revocarea șefei DNA, se află și o rezoluție a Inspecției Judiciare legată de controlul făcut la Direcția Națională Anticorupție.

Surse judiciare spun că raportul era confidențial, pentru că secția de procurori a CSM nu a ajuns încă la o decizie finală. Astfel, prin publicarea lui, ministrul ar fi încălcat legea.

Fost membru CSM, Cristian Dănileţ: Este vorba chiar de un document care se pune în dosarul disciplinar al magistratului. Or, doar CSM are acces la dosarul disciplinar şi magistratul în cauză. Dacă ministrul a intrat în posesia acestui document, el i-a fost furnizat în mod nelegal.'

Ba chiar ar putea pune presiune asupra secției de procurori din CSM care trebuie să analizeze și să decidă măsurile disciplinare împotriva conducerii DNA, consideră Cristian Danileț.

Unii specialiști în Drept atrag atenția că documentul din anexa 6 ar putea afecta capacitatea de apărare a celor vizați de acțiunea disciplinară, în acest caz, Laura Codruța Kovesi, împreună cu adjunctul ei, Marius Iacob.

Fost ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu: Asta e şi ironia că ministrul în raportul său şi în cel de revocare a invocat încălcări ale drepturilor omului, dar dânsul chiar prin actul pe care l-a sesizat a făcut această încălcare. Şi e regretabil pentru că subiectul pe care îl aduce în discuţie ministrul Justiţiei este important: respectul garanţiilor procesuale, al drepturilor şi libertăţilor în cadrul anchetelor. E un lucru sacrosanct.

Ministrul Justiției este convins însă că nu a greșit. Mai ales că, spune el, raportul fusese publicat pe site-ul unui cotidian online de profil juridic. Tudorel Toader mai spune că raportul avea un caracter confidențial și nu secret, atât timp cât se afla în lucru la Inspecția Judiciară și nu a fost trimis la CSM.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader: "În primul rând, într-o conferinţă de presă cineva a folosit părţi din conţinutul şi concluziile respectivului raport. În al doilea rând, raportul este publicat, este public deja pe o revistă electronică de profil juridic. În al treilea rând, articolul 48 din legea 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii îi conferă raportului caracter confidenţial şi nu secret, atâta timp cât este în lucru la Inspecţia Judiciară, atâta timp cât nu s-a pus rezoluţia şi raportul nu este încă trimis la CSM. Raportul despre care vorbiţi este finalizat, are rezoluţie, trimis la Inspecţia Judiciară. Prin urmare, nu intră nici sub caracterul confidenţial, darămite sub cel de secret sau secret de serviciu. În al patrulea rând, înainte de a-l face public am consultat specialiştii în păstrarea datelor clasificate din MJ, spunându-mi-se că nu este nicio problemă", a explicat Tudorel Toader, conform Agerpres.

Specialiștii susțin că atât Laura Codruța Kovesi cât și Marius Iacob se pot adresa Parchetului General care poate declanșa o anchetă pentru a stabili cine și în ce condiții a furnizat și publicat raportul Inspecției Judiciare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 5°C 5°C
CLUJ 5°C 5°C
CONSTANTA 9°C 8°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI