Surse: NATO a decis să se alăture luptei împotriva grupării Stat Islamic

24 mai 2017, 23:21

Era o decizie care se discuta de ceva vreme. Atentatul de la Manchester nu a făcut decât să întărească această dorință comună, colectivă, a statelor membre ale NATO de a se implica pe acest front antitero, a transmis Lucian Pîrvoiu pentru Ora de știri.

Este, de asemenea, o decizie foarte importantă, care va marca o reorientare a Alianței Nord-Atlantice.

Acest lucru se întâmplă la cererea expresă a Statelor Unite, care vor sprijin mai puternic pentru coaliția internațională în teren. Franța și Germania s-au opus acestei schimbări de macaz din două motive: pe de o parte, toate statele membre NATO fac parte deja din coaliție bilateral; apoi este și problema concretă a intervenției directe, a stabilirii țintelor.

Resursele sunt un alt element important – cu ce bani va fi finanțată această nouă orientare?

Până la urmă s-a ajuns la o formulă pe care a anunțat-o astăzi secretarul general al NATO și care probabil va fi detaliată joi. Se va merge masiv pe schimb de informații de intelligence, fără descinderi în teren, însă nu este deloc exclus ca într-un termen nedefinit, Organizația Nord-Atlantică să intervină ca forță de stabilizare în Libia, în Irak sau în Siria, după modelul din Afganistan.

Astfel, se va muta accentul de pe apărarea colectivă pe combaterea terorismului, or pentru România este fundamentală consolidarea flancului estic, în conformitate cu deciziile de la Varșovia.

Președintele Klaus Iohannis se va întâlni joi, în marja acestui summit, cu omologul său polonez, Andrzej Duda.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă