Surse: Guvernul vrea să modifice Pilonul II de pensii. Contribuțiile ar urma să fie reduse la jumătate

Statul vrea ca de anul viitor să îşi păstreze o felie mai mare din banii reţinuţi românilor pentru pensiile private. Mai exact, tentaţi de miliardele din conturile privaţilor, Guvernul ar vrea să le vireze jumătate sau chiar mai puţin decât e prevăzut în prezent. Informaţia e deocamdată pe surse, însă, dacă se va întâmpla, acest lucru va afecta sumele acumulate de cei 7 milioane de contribuabili în acest sistem.

23 August 2017, 14:21 (actualizat 23 August 2017, 20:13) |
Guvernul vrea să modifice Pilonul II
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Potrivit surselor din piață, Ministerul Finanțelor ar intenționa să diminueze această sumă virată de stat la Pilonaul II de la 1 ianuarie 2018: fie de la 5,15% la 2,5%, fie la 1%, a transmis corespondentul TVR Daniel Coman pentru Telejurnal.

Singura instituție care a confirmat aceste discuții este Autoritatea de Supraveghere Financiară, care precizează că nu s-au discutat modificări aduse Pilonului II de pensii.

 

Ministerul Finanţelor nu confirmă dar nici nu infirmă pentru moment informația. În schimb, reprezentanţii Autorităţi de Supraveghere Financiară recunosc că au existat discuţii cu ministerul. Însă fără a vorbi despre mecanismul de funcţionare a pilonului II de pensii.
În urmă cu o lună, premierul Mihai Tudose declara că Executivul se gândeşte să le interzică companiilor care administrează pensiile private să perceapă comisione de administrare. Miza era de câteva sute de milioane de lei.
Miza pensiilor private obligatorii e uriaşă. Aproape 8 miliarde de euro, echivalent în lei, s-au strâns în conturile celor şapte milioane de români înscrişi la pilonul II. Sunt bani proprietate personală, care pot fi moşteniţi. În cei 9 ani de funcţionare efectivă a sistemului, administratorii privaţi au adus contribuabililor un câştig total de peste un miliard şi jumătate de euro.
Scandalurile privind banii pensiilor private obligatorii s-au ţinut lanţ. În primăvară, compania NN a fost sancţionată drastic, după ce şi-a avertizat clienţii că se discută despre naţionalizare. Iar preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a fost revocat din funcţie. La audierea pentru validare, ministrul de finanţe Ionuţ Mişa a spus că pilonul II se va desfiinţa, apoi şi-a retractat declaraţia. Guvernul a dat asigurări însă că pensiile private nu dispar.
PRECIZAREA AUTORITĂŢII DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ
"ASF participă în mod regulat, în calitate de supraveghetor al pieţei, la discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, dar şi cu ai altor instituţii, inclusiv cu entităţile reglementate, pentru evaluări periodice ale modului în care funcţionează pieţele supravegheate.
Actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuţie."
BILANŢUL PILONULUI II
Contribuţii brute - 36,06 mld. Lei
Câştig total net din investiţii - 6,91 mld. lei
(Sursa: ASF)

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 22°C
IASI 19°C 20°C
CLUJ 15°C 19°C
CONSTANTA 15°C 16°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI