Surse: Dronele căzute în Tulcea sunt model iranian Shahed, folosit de Rusia în atacurile asupra Ucrainei. Activitățile de monitorizare și patrulare în Delta Dunării s-au intensificat

Primele analize ale Armatei arată că toate cele trei drone ale căror resturi au fost găsite în județul Tulcea sunt model iranian Shahed, folosit de Rusia în atacurile asupra Ucrainei. Sunt concluziile preliminare ale anchetei făcute de specialiştii armatei, potrivit unor surse. Cele 3 aparate de zbor nu au fost detectate de radarele Forţelor Aeriene, cel mai probabil pentru că zburau la înălțimi foarte joase. Armata română a intensificat activitățile în zona Delta Dunării, a mărit zona de interdicție de zbor iar sute de militari sunt monitorizează activitatea pe Dunăre, de pe uscat, din aer și de pe apă.

19 Septembrie 2023, 12:45 (actualizat 19 Septembrie 2023, 19:25) Știrile TVR |

Tensiunile cresc cel mai mult noaptea, când porturile ucrainene sunt atacate cu drone.

În ultima perioadă, liniștea locuitorilor din zona de nord a județului Tulcea este tot mai des perturbată de alarme, explozii și mesaje Ro Alert.

După ce bucăți din drone au ajuns pe teritoriul țării noastre, sute de militari români au intensificat activitățile de monitorizare și patrulare în zona Deltei Dunării, unde au fost create și puncte de observație.

Cmdr Nicu Chirea, comandantul Flotilei Fluviale: Pentru noi, Flotila Fluvială, înseamnă aducerea în zona de responsabilitate a unei nave purtătoare de artilerie cu care, din locaţia în care ne aflăm, fără a ne deplasa, supraveghem zona de acţiune. Pe braţul Chilia monitorizăm din două puncte de observare oraşele Izmail şi Chilia.

Lt. Claudiu Andrei Cerchia, comandantul vedetei militare Smârdan: Executăm permanent monitorizarea traficului fluvial, a spaţiului aerian, atât cu nave militare cât şi cu puncte dislocabile.

România are peste o sută de radare performante, dar altitudinea mică la care zboară dronele le face greu detectabile.

Autoritățile române fac eforturi pentru a coborî altitudinea la care aparatele de zbor să poată fi observate.

Dronele încărcate cu explozibil, care atacă porturile ucrainene, au o autonomie de 2 mii de kilometri, sunt trimise la coordonate clare, dar apărarea antiaeriană a Ucrainei reușește de multe ori să le respingă și le deviază. Așa se face că fragmente din ele au ajuns și în România.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 30°C 28°C
CLUJ 28°C 26°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 27°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI