Surse: Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, atacă la CCR ordonanţa prin care au fost modificate Codurile penale

2 februarie 2017, 23:36

Victor Ciorbea declarase iniţial că nu poate sesiza CCR decât după ce Ordonanţa intră în vigoare, adică peste 10 zile de la adoptare. Ulterior,  Ciorbea a avut o întâlnire la sediul instituţiei cu preşedintele Iohannis.

Preşedintele i-a prezentat Avocatului Poporului  un precedent din 2013, când pe 9 octombrie Avocatul Poporului a atacat OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, deşi aceasta intra în vigoare pe 25 octombrie.  Atunci, CCR a analizat sesizarea şi a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, iar ordonanta de urgenţă a fost abrogată.

După discuţia cu preşedintele, Avocatul Poporului a anunţat că va analiza opţiunile: Textele legale sunt cele pe care le-am menţionat dimineaţă. Vom analiza cu toată seriozitatea aceste argumente care mi-au fost prezentate de preşedintele Iohannis şi vom lua o decizie în cel mai scurt timp. Dacă există decizii ale CCR care fac excepţie de la această prevedere legală, le analizăm şi vedem ce se poate face.

În 2013, Avocatul Poporului era Anastasiu Crişu.

Şi procurorul general, Augustin Lazăr, a cerut joi Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate privind ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern prin care au fost modificate Codurile penale.

„Cred că de fapt vor fi 4 sesizări, pentru că astăzi un procuror DNA, într-un caz privind situaţia de la Colectiv, un caz penal privind ofiţerii ISU de la Colectiv trimişi în judecată, a ridicat excepţia de neconstituţionalitate a articolului cu privire la abuzul în serviciu, instanţa încă nu s-a pronunţat dacă va admite această excepţie o va trimite la Curtea Constituţională”, atrage atenţia la Ora de ştiri judecătorul Cristi Danileţ.

„Practic, soluţia din punct de vedere juridic se va afla în mâinile Curţii Constituţionale, care până în data de 11 februarie va trebui să decidă ce este cu această ordonanţă – dacă ea poate sau nu să intre în vigoare. Intrarea ei în vigoare pe data de 11 februarie la ora 00.00 noaptea înseamnă dispariţia unor infracţiuni din Codul penal, infracţiuni care fac parte din strategia de combatere a corupţiei de către România”, a subliniat Danileţ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite