Supraveghetoarea de la Liceul pentru Deficienți de Auz din Cluj care a lovit și a amenințat cu moartea o elevă nu avea niciun fel de pregătire pentru a lucra cu persoane cu nevoi speciale. Nu este singura problemă care iese la iveală la această instituție de învățământ.
Femeia a fost până acum îngrijitoare la o grădiniță și a fost angajată anul trecut la liceul special din Cluj-Napoca.
Ea nu cunoștea limbajul mimico-gestual și se înțelegea greu cu elevii din internat, pe care trebuia să îi supravegheze și să îi ajute.
Așa s-a întâmplat și duminică seară, când le-a spus copiilor să meargă la dormitor, dar una dintre eleve, care poartă aparat auditiv, nu a auzit și a rămas în hol.
Supraveghetoarea i-a vorbit urât, a lovit-o cu pumnii, a tras-o de păr și a amenințat-o.
Cunoașterea limbajului mimico-gestual este o cerință obligatorie pentru a ocupa un post în instituțiile de învățământ pentru copii cu dizabilități. Dar legea permite candidaților să treacă examenul de angajare cu notă minimă la această specializare.
Acum, supraveghetoarea este cercetată penal pentru purtare abuzivă. Până la finalizarea anchetei, se va ocupa doar de curățenia din camerele de internat. Nu mai are voie să mai aibă contact cu elevii.
Mirela Crișan are un băiat care învață în clasa a VI-a la Liceul pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca. În ultima perioadă, copilul a început să folosească acasă cuvinte de amenințare. Aceleași pe care mama le-a auzit în înregistrarea care o suprinde pe supraveghetoarea violentă.
Mama unui elev de la Liceul pentru Deficienţe de Auz, Mirela Cristiana Crişan: În ultima perioadă, copilul meu mi se adresa te omor, te omor și rămâneam șocată, pentru că noi în casă nu folosim asemenea cuvinte. Când am văzut acel filmuleț, cu supraveghetoarea care se adresează așa copiilor, nu am avut nevoie de altă explicație.
Mama spune că și alți elevi se plâng că au fost amenințați. Cu declarațiile lor scrise, părintele a dat în judecată școala. Procesul nu s-a încheiat.
Conducerea școlii recunoaște că au mai fost probleme, dar nu s-a ajuns la bătaie.
Deși lucrează cu copii cu deficiențe de auz, nu toți angajații liceului cunosc limbajul mimico-gestual. O recunoaște chiar directorul instituției, care dă vina pe lege.
Și Inspectoratul Școlar găsește scuze pentru lipsa de pregătire a personalului din școlile speciale.