Suprataxarea muncii part-time, risc crescut de șomaj. Pârvulescu: ”Presiunea asupra Guvernului va fi imensă”

Angajaţii cu jumătate de normă vor fi primii daţi afară, dacă firma are în plan diponibilizări în perioada următoare, avertizeaza antreprenorii. S-a ajuns aici din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal, care obliga angajatorul să plătească pentru contractele part-time dări către stat similare celor cu normă întreagă.

02 August 2022, 17:01 (actualizat 02 August 2022, 21:15) Știrile TVR |

În aceste condiţii statul nu va strânge mai multe fonduri la buget, ci va da mai mulţi bani, pentru că numărul şomerilor va creşte.

Eugen este administratorul mai multor blocuri din Sectorul 1 al Capitalei şi deja a dat afara una din cele 14 femei de serviciu pe care le angajase part-time.

”Ea salariul net, în mână, lua 300 de lei, pentru 2 scări. Impozit plăteam tot 300. Urma ca de la 1 august să ia 300 de lei net şi să plătească 1.100 de lei impozit”, declară Eugen Berceanu, administrator blocuri.

Pentru restul a reuşit să convingă locatarii să suporte ei taxele cerute de stat. Şi nu este singurul domeniu afectat de creşterea contribuţiilor pentru contractele de muncă cu jumătate de normă. Diana are 4 saloane de înfrumuseţare şi din cei 30 de angajaţi pe care îi are, aproape jumătate sunt lucreaza part-time.

Machiajul funcţionează foarte bine în perioada verii când sunt evenimente. Din toamnă solicitările or să fie din ce în ce mai puţine şi nu are sens să angajăm un om cu normă întreagă când nu avem cerinţe”, este de părere Diana Badea - manager salon înfrumuseţare

Diana nu va renunţa la angajaţi, dar se gândeşte să crească preţurile, ca să facă faţă noilor cheltuieli.

Aproape jumătate dintre antreprenori spun că iau în calcul concedierea tuturor angajaţilor care nu sunt cu normă întreagă. Concluzia aparţine unui studiu recent, ale cărui date mai arată că 26,1% vor renunţa la un angajat, iar 22,5% că vor concedia între doi şi cinci angajaţi.

Modificările fiscale privind contractele de muncă part-time ajung să crească chiar şi de 4 ori cheltuielile firmelor cu un angajat part-time.

Pentru un contract de muncă part-time, de 4 ore, angajatorii trebuiau să plătească până la data de 1 august dări către stat în valoare de cel puţin 508 lei. După această dată contribuţiile s-au dublat.

Statul spera să combată astfel munca la negru. Investitorii sunt sceptici ca autoritatile isi vor atinge scopul.

”Ar fi trebui să se identifice ariile de risc, în ce zone să făcea un abuz în folosirea acetsor contracte part-time. Să se facă controale taghetate”, a declarat Ionuţ Simion, Camera de Comerţ Americană în România.

Experţii în HR spun că rata şomajului va creşte pentru că firmele sunt descurajate să aibă astfel de angajaţi.

Ar fi ideal să avem opţiunea de part-time flexibil, pentru că avem avem persoane care vor să lucreze doar part-time. Trebuie să ne adaptăm pentru ritmul fiecăruia de viaţă”, spune Alexandra Badea, specialist resurse umane.

În mai puţin de două luni de zile vom vedea dacă impactul a existat într-adevăr şi atunci presiunea asupra Guvernului va fi imensă, pentru că se va dovedi că a luat o decizie cu false consultări”, ne-a spus politologul Cristian Pîrvulescu.

Din ianuarie 2023 sunt anunţate noi creşteri de taxe care ne vor afecta pe toţi.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI