Supermarketurile din România înlocuiesc articolele din plastic de unică folosință cu unele biodegradabile. Măsura trebuie pusă în practică până în 2021

22 mai 2019, 19:31

Deșeurile din plastic reprezintă una dintre principalele surse de poluare. Proporțiile dezastrului se văd cel mai bine primăvara, atunci când râurile sunt pline de PET-uri, iar în păduri, după grătare, rămân abandonate cantități mari de farfurii, pahare și alte tacâmuri de plastic, de unică folosință.

Dan Trifu, vicepreședinte Fundația Eco-Civica: „Nu se întoarce niciun fel de cantitate către reciclare. Din acest motiv ele devin foarte periculoase. Pur și simplu se pierd, se mătură, și ne trezim cu ele în depozitele de deșeuri. Durează sute de ani să se descompună.”

Autoritățile europene au luat o decizie istorică: interzic articolele de plastic de unică folosință. Dispar nu doar tacâmaurile, ci și bețișoarele de urechi, paiele, chiar și bețele pentru baloane. Măsura trebuie pusă în practică până în 2021 și este obligatorie și în România.

Mihai Drăgan, purtător de cuvânt, ministrul Mediului: „Colegii mei deja lucrează, pe deoparte la transpunerea noilor prevederi, pe de altă parte la o strategie națională de tranziție pentru acest subiect. Cu siguranță, termenul limită va fi respectat.”

Hipermarketurile au început deja să înlocuiască articolele din plastic de unică folosință, cu altele biodegradabile din carton, celuloză din porumb sau trestie de zahăr.

Valer Hancaș, director de comunicare, lanț de magazine: „Luăm foarte în serios în calcul eliminarea sortimentului de astfel de articole din toată rețeaua de magazine chiar până la finalul acestui an.”

Odată cu eliminarea articolelor de plastic se reduce și poluarea cauzată de producția și transportul acestora. Emisiile de dioxid de carbon ar urma să scadă cu 3,4 milioane de tone, estimează experții Uniunii Europene. Se vor economisi și cantități uriașe de produse petroliere folosite ca materie primă în procesul de fabricație.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite