Suntem ultimii la salarii în Uniunea Europeană. În ţară, românii obţin venituri de 4-5 ori mai mici decât în alte state europene

28 ianuarie 2017, 19:28

Un investitor italian a deschis în localitatea Turbea din Gorj o fabrică de textile si are nevoie urgentă de 150 de croitorese. Pentru a-l atrage, primarul localității i-a oferit gratuit locuinţă şi spaţiu pentru fabrică. În schimb, primii angajaţi ar fi trebuit să fie localnici. Doar 27 au venit la muncă. Iar dintre cei aproape 200 de şomeri câţi sunt în comună, niciunul nu vrea să se angajeze. Se plâng că salariile sunt prea mici.

Pentru început, salariul oferit de italian este la nivelul minim pe economie.

În industria manufacturieră, salariile medii ajung la 2550 de euro în Uniunea Europeană. La noi, nu depăşesc în medie 460 de euro. Situaţia e şi mai dramatică în construcții, unde salariile abia dacă reprezintă 17% din media europeană.

În alte ţări, tinerii îşi fac mai repede un rost. Cei din comuna Răuceşti, din Neamţ, lucrează în Italia, Spania şi Marea Britanie. Cei mai mulţi, în construcţii, agricultură şi confecţii.

Şi în domenii precum industria minieră, finanţe, asigurări, comunicaţii şi transporturi, salariile din România sunt departe de mediile din celelalte ţări europene, după cum arată datele Eurostat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite