"Suntem o forţă submarină din 1904". "Serviciul silențios" al Suediei - o flotă cu tehnologie de ultimă oră. Autoritățile vor să crească procentul alocat înzestrării cu capacități militare, pe fondul activităților rusești în Marea Baltică

Suedia speră că submarinele sale vor creşte importanţa strategică a NATO în Marea Baltică. Regatul scandiav intenţionează să crească până la 2% din produsul intern brut cheltuielile militare, pentru a-şi creşte capacitatea militară pe pământ, pe mare şi în aer.

04 Iunie 2023, 19:21 Știrile TVR |

Nava Majestății Sale Gotland este unul din cele trei submarine operate de Suedia. Este ancorat la baza istorică a Marinei, Karlskrona.

Comandantul primei flotile de submarine, căpitanul Fredrik Linden, spune că puterea submarinelor suedeze, sau "serviciul silențios" cum li se mai spune, constă din tehnologia de ultimă oră, cunoștințe și experiența operațiunilor în Marea Baltică.

Căpitan Fredrick Linden, comandantul Flotilei 1 de submarine: "Puterea submarinelor, desigur sunt subiectiv, deoarece lucrez aici de 32 de ani, pot spune că suntem o forţă submarină din 1904. Am operat în special în Marea Baltică, dar şi în oceanele din zonă. În toată această perioadă, ne-am asigurat singuri tehnologia, antrenarea echipajelor şi adaptarea la mediul înconjurător. Deci, cu totul, aceasta înseamnă puterea forţei submarine suedeze."

În urmă cu 2 ani, Suedia a semnat contracte pentru construirea noii generații de nave de suprafață și pentru două submarine suplimentare.

Vedetele rapide lansatoare de rachete au fost înlocuite de corvete invizibile radar foarte puternice.

Ewa Skoog Haslum, comandantul Marinei militare suedeze: "Activităţile ruseşti în Marea Baltică au crescut, poate nu şi anul trecut. Dar dacă vom compara cu 5, 6 ani în urmă, putem spune că activitatea lor a crescut. Îi supraveghem, suntem aici, lucrăm împreună cu alte naţiuni."

Unul dintre cele mai importante avantaje ale Suediei este că submarinele sale pot opera în ape puțin adânci, în apropierea coastei.

Regatul scandinav vrea să-și dubleze numărul de militari până în 2035, când a planificat să aibă 50.000 de recruți.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, atât Suedia, cât și Finlanda și-au depus candidatura pentru NATO. Dacă Finlanda a aderat în aprilie, Suedia trebuie să mai aștepte, din cauza obiecțiilor Ungariei și Turciei. Dar militarii suedezi continuă să se antreneze cu parteneri din alte țări și a organizat recent un amplu exercițiu pe teritoriul său.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI