Suntem la un pas de epidemia de gripă. Autoritățile cer măsuri speciale pentru a se evita răspândirea virusului gripal

17 ianuarie 2019, 19:18

În ultimele şapte zile, a crescut alarmant numărul cazurilor de infecții respiratorii acute: peste 90 de mii. Dintre aceștia, 1.155 de români au gripă. De 15 ori mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Suntem în plină săptămână epidemică, adică a crescut cu cel puţin 20% numărul de îmbolnăviri faţă de așteptările specialiştilor. Epidemia se poate declara când există o succesiune de cel puţin trei săptămâni epidemice.

Toate camerele de gardă ale spitalelor sunt pline. Oamenii au înţeles că gripa nu e o banală răceală şi s-au dus la medic încă de la primele simptome.

Ministerul Sănătăţii se aşteaptă la o creştere semnificativă a îmbolnăvirilor. Direcțiile de sănătate publică monitorizează cu atenţie cazurile. Se recomandă triaje epidemiologice în fiecare zi în şcoli, grădiniţe şi creşe. Prin asta trec și angajații din spitale. Cine prezintă simptome ale bolii pleacă acasă.

În unele spitale, accesul vizitatorilor a fost interzis, iar în altele, limitat.

Gripa este o boală extrem de contagioasă. La primele semne de îmbolnăvire, trebuie să mergeți la medicul de familie.

Gripa poate duce și la complicații. Zece oameni au murit până acum. Printre ei, un bebeluş, dar și un tânăr fără alte probleme de sănătate.

Autoritățile ne cer să respectam normele de igienă, să evităm spațiile aglomerate și să limităm organizarea de evenimente.

În cabinetele medicilor de familie și la direcțiile de sănătate publică mai sunt disponibile 55 de mii de doze de vaccin pentru imunizarea gratuită împotriva virusului gripal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă