Suntem în topul săracilor Europei. 1,5 milioane de români câștigă, în medie, câte 3 euro pe zi

30 noiembrie 2018, 20:11

Bărbatul din imagini are un venit de aproximativ 1.400 de lei pe lună. Are trei copii pe care îi crește doar cu pensia de invaliditate și alocațiile. Își face calcule și economisește fiecare bănuț. Dar, chiar și așa, spune că traiul zilnic a ajuns să fie un chin.

Peste 4 milioane de români își duc traiul la fel de greu, arată statisticile oficiale. Potrivit Eurostat, în țara noastră trăiesc cei mai săraci europeni, un milion și jumătate de oameni, care câștigă, în medie, câte 3 euro pe zi. Adică 974 de euro pe an.

VICTORIA STOICIU, coordonatorul de programe la Fundația Friedrich Ebert România: „Avem aproape 2 milioane de persoane care sunt considerate «ocupate» în statistici, nu apar ca șomeri sau ca inactivi, realizează ceva venituri, dar nu au neapărat un contract de muncă. Zilieri, lucrători pe cont propriu, majoritatea în agricultură, mai avem o categorie considerată «lucrători în propria gospodărie»”.

Sociologii atrag atenția că am ajuns în această situație și din cauză că în ultimii 30 de ani au lipsit politicile coerente de reducere a sărăciei.

SOCIOLOG RADU MĂLUREANU: „Cu cât avem astfel de săraci mai mulţi, cu atât o să progresăm mai puţin în viitorul apropiat sau mediu, dacă îi întreţii doar cât să supravieţuiască, îi bagi în ceea ce se numeşte în sociologie «capcana sărăciei». Ei au acces la nişte resurse cât să nu dispară, dar nu pot evolua”.

În topul european al țărilor cu cei mai săraci locuitori, România este urmată de Bulgaria, unde cei mai săraci locuitori câștigă 1.400 de euro pe an, Lituania și Croația, unde suma ajunge spre 2.500 de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă