Suntem codașii Europei la reciclarea plasticului. Tanczos Barna, pentru TVR INFO: Până la sfârşitul lunii noiembrie trebuie să finalizeze sistemul informatic pentru producătorii şi comercianţii de ambalaje de plastic, sticlă şi aluminiu

Pentru fiecare ambalaj din plastic nereciclat, România plăteşte o taxă de 80 de euro-cenţi Uniunii Europene. Cheltuim astfel 200 de milioane de euro anual, deşi avem legislaţia necesară care să susţină reciclarea. În exclusivitate pentru Ştirile TVR ministrul Mediului a declarat că, de săptămâna viitoare, România va avea un sistem informatic în care se vor înscrie toţi producătorii şi toţi comercianţii care pun pe piaţă ambalaje de plastic, sticlă şi aluminiu.

24 Noiembrie 2022, 19:54 (actualizat 24 Noiembrie 2022, 20:10) Știrile TVR |

Plasticul este o ameninţare chinuitoare pentru mediul înconjurător. Îl folosim în foarte multe feluri, îl îmbrăcăm, şi am ajuns chiar să îl mâncăm şi să îl respirăm. Reciclarea este o prioritate, pentru a nu avea daune şi mai mari. O directivă europeană obligă ţările membre să reducă deşeurile din platic, dar România nu excelează deloc la acest capitol.

Lipsesc cel puţin 2 lucruri: un management local mai ambiţios decât ce avem acum care să îşi dorească să facă colectare separată şi al doilea motiv este că cetăţeanul nu are neapărat o motivaţie”, susține Raul Pop - reprezentant ONG mediu.

Datele Eurostat arată că reciclăm mai puţin de o treime din deşeurile de ambalaje din plastic. Mai prost decât noi stau polonezii şi austriecii. Statele care performează la reciclarea ambalajelor din plastic sunt Ţările de Jos, Lituania şi Slovacia.

Fiecare ambalaj nereciclat este taxat de UE cu 80 de eurocenţi. Şi astfel, România plăteşte anual 200 de milioane de euro. Şi vom plăti şi mai mult de anul viitor.

Directiva pe plastic care va obligă toate statele Uniunii Europene care nu colectează şi nu reciclează plastic să plătească o taxă suplimentară. Această taxă suplimentară se va plăti din bugetul Ministerului de Finanţe”, anunță Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Un sistem de garanție-returnare ar reduce deşeurile din plastic şi ar da un imbold economiei circulare. Lege există, dar nu se aplică.

De aproape două luni în fiecare magazin din ţară trebuia să găsim un automat unde puteam să ducem pet-urile, pentru care iniţial plăteam în plus la casă 50 de bani când cumpăram suc, apă, vin sau tărie şi pe care îi recuperăm când introduceam  pet-ul în aparat.

Sistemul de garanție-returnare a fost amânat pentru finalul anului viitor.

Până la sfârşitul lunii noiembrie trebuie să finalizeze sistemul informatic în care se înscriu toţi producătorii şi toţi comercianţii care pun pe piaţă ambalaje de plastic, sticlă şi aluminiu”, a anunțșat, pentru Știrile TVR, Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Retailerii şi-au pus la punct propriile sisteme, în regim de proiecte pilot.

”Vom vedea foarte multe containere dotate cu staţii de colectare a acestor ambalaje în parcările magazinelor, în magazinele fără parcări... Această colectare se va face într-un mod manual”, spune Emanuel Pârvulescu - director de mediu lanţ de hypermarketuri.

”Încă nu funcţionează colectarea separată. Sortarea este făcută, aş spune eu, defectuos, cu contaminarea acelor plastice”, este de părere Constantin Damov - preşedintele Coaliţiei pentru Economie Circulară.

Statisticile arată că 40% din tot plasticul produs este folosit pentru ambalaje, iar 85% dintre acestea ajung la depozitele pentru deşeuri şi nu sunt reciclate.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI