Sunteți Zileniali? Cea mai nouă micro-generație recunoscută a căpătat o denumire

11 mai 2023, 14:27

Zilenialii s-au născut în principiu între 1992 și 2002, dar nu există un punct clar asupra căruia experții să fie de acord, a explicat pentru CNN Deborah Carr, profesor de sociologie și director al Centrului pentru Inovare în Științe Sociale de la Universitatea din Boston. Ea a dezvoltat: „Zilenialii se referă la o mică cohortă născută între începutul anilor 1990 și începutul anilor 2000. Sunt la vârful generației Z și a generației Y, de aici apare eticheta Zilenial. Această micro-generație s-a confruntat și a depășit multe adversități în viața ei relativ scurtă. Erau bebeluși și copii când a lovit 9/11 și nu cunosc viața înainte de controalele de securitate din aeroport, terorismul domestic și alte amenințări înspăimântătoare. Au urmat o facultate în timpul pandemiei și au ratat repere sociale importante”.

Printre alte aspecte luate în considerare la definirea generațiilor se numără și tehnologia. Zilenialii s-ar încadra din acest punct de vedere între generația milenialilor, care este considerată pionier digital, și generația Z, care este considerată nativ digital, adică nu a cunoscut viața înainte de tehnologie.

Sabrina Grimaldi, în vârstă de 23 de ani, a povestit pentru CNN: „Toată viața noastră am crescut cu tehnologie, dar nu suntem dansatori pe TikTok, precum Generația Z, dar nici nu am fost pe MySpace ca Milenialii”. În 2021, ea a lansat „Zillennial Zine”, un site dedicat micro-generației sale. Grimaldi explică: „Toată viața mea mi s-a spus că sunt un Milenial sau că fac parte dintr-o nouă generație Z. Într-un fel simt că mă identific cu ambele. Dar, pe de altă parte, cu niciuna”.

Nici Juliana Olarte, o fată de 26 de ani, din New York City, nu-și găsea locul din punctul de vedere al generației de care aparține. „Sora mea de 16 ani mă vede ca pe un tânăr Milenial, iar Milenialii mă văd ca pe generația Z. (…) Când am auzit prima dată „Zilenial”, am spus: „Asta sunt eu”, povestește Olarte. Ea continuă: „Generația Z a crescut cu un telefon în mână și cu rețelele de socializare. Nu au ratat nimic. Cu un deceniu mai devreme, aveam iPod Touch pentru a descărca muzică online și făceam convertoare YouTube în mp3”.

Profesorul Deborah Carr spune că, pe lângă o relație comună cu tehnologia, membrii unei generații sau ai unei cohorte de naștere împărtășesc adesea experiențe de viață critice.

Jason Dorsey, cercetător generațional și președinte al Centrului pentru Cinetică Generațională, o firmă de cercetare generațională, explică: „Unele generații resping etichetele pe care le-au dat alții, iar unele generații îmbrățișează numele dacă simt că se potrivește cu ei și cu valorile sau diferențele specifice. Descoperim că Zilenialii deseori se îndepărtează de titlurile negative ale Milenialilor, pe care încearcă să le evite sau să nu le reproducă”. Dar simt să se depărteze și de Generația Z, pe care o consideră prea tânără.

Experții susțin că Zilenialii sunt mai cu seamă interesați de cauze sociale și de problemele ce țin de mediu. Profesorul Carr spune că : „De la o vârstă fragedă, Zilenialii au văzut efectele schimbărilor climatice. Sunt foarte atenți la amenințările la adresa planetei și știu și că pot juca un rol important în reducerea amprentei lor de carbon (Gândește-te! Greta Thunberg)”.

În ciuda mai multor caracteristici comune ale membrilor unei anume generații, trebuie să avem în vedere că este vorba în mare parte și despre stereotipuri. „Trebuie să ne amintim că fiecare generație de tineri are propriile lupte și că interacționează cât poate de bine cu lumea pe care generațiile anterioare au creat-o pentru ei”, a dezvoltat Deborah Carr.

Philip Cohen, profesor de sociologie la Universitatea din Maryland, consideră că etichetele generaționale sunt lipsite de sens. „Agenții de marketing sunt primii care doresc să numească o generație sau micro-generație, pentru a căpăta click-uri și adepți”.

 

Articol de Arina Delcea

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă