„Sunt zile cruciale pentru viitor”. Demonstrație de proporții în Israel, unde zeci de mii de oameni se opun revizuirii sistemului juridic

13 februarie 2023, 22:09

Zeci de mii de manifestați în fața Knessetului, care au participat la cel mai mare protest organizat în ultimii ani lângă legislativul israelian. Ei au contestat planul lui Benjamin Netanyahu și al aliaților săi de a reforma justiția, în timp ce în Comisia juridică a parlamentului se discutau deja amendamentele.

Protestez pentru copiii mei, pentru ţara asta. Tata a luptat pentru ţară, la fel şi fratele meu, unchiul meu a murit pentru ţară. Au luptat ca Israel să fie democraţie, nu un stat fascist.

Sunt zile cruciale pentru viitorul Israelului şi identitatea Israelului. Va merge spre democraţie sau spre un regim fascist.

Au fost scene tensionate și haos în timpul lucrărilor din Comisia juridică a Knessetului și cel puțin 3 politicieni de opoziție au fost scoși cu forța din sală.

Cu toate acestea, o serie de articole au trecut de Comisia juridică, astfel că majoritatea parlamentară care susține guvernul Netanyahu va avea autoritatea de a numi toți judecătorii țării.

Criticii spun că e o măsură care ar putea duce la renunțarea procesului în care premierul urmează să fie judecat pentru corupție.

O altă modificare suspendă dreptul Curții supreme de a se pronunța asupra legalității unor acte legislative majore.

Susținătorii lui Benjamin Netanyahu spun că schimbările propuse sunt necesare pentru a controla o justiție care deține prea multă putere. Dar criticii cred că revizuirea sistemului juridic echivalează cu o lovitură de stat și va distruge democrația israeliană. Ei mai spun că Netanyahu, care este judecat pentru o serie de acuzații de corupție, are un conflict de interese.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă